Jé, pane Paroubku, vy vypadáte líp než v televizi... Novináři absolvovali s expremiérem den kampaně v Ostravě

22.09.2018 8:28

Sejde z očí, sejde z mysli, říká se. V případě expremiéra Jiřího Paroubka to ale tak úplně neplatí. Expremiér se pokouší o návrat do nejvyšších pater politiky. Chce se stát senátorem. A v Ostravě, kde kandiduje, by mohl i uspět. Trochu paradoxně mu může pomoct jeho rozvod s manželkou Petrou a bitva o údajně zmizelé miliony. Paroubek je přesvědčen, že by mohl uspět i navzdory tomu, jak ČSSD údajně zdevastoval Bohuslav Sobotka.

Jé, pane Paroubku, vy vypadáte líp než v televizi... Novináři absolvovali s expremiérem den kampaně v Ostravě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Expremiér Jiří Paroubek se jako nezávislý kandidát pokouší vrátit do nejvyšších pater politiky. Chce se stát senátorem. A prý se mu to může podařit. Deník se rozhodl s Paroubek prožít jeden den jeho kampaně. V Ostravě, kde Paroubek kandiduje, si ho řada lidí ještě pamatuje.

Ale pěkně po pořádku. Paroubův den v kampani začal v Praze na nádraží. Jel vlakem, první třídou, kde měl čas chystat si materiály na kampaň nebo si připravovat podklady pro rozvod se svou druhou manželkou Petrou. O té tvrdí, že ze společného sejfu odnesla asi 3 miliony korun. Rozvod i údajně ztracené peníze sice Paroubka neukazují v právě nejlepším světle, ale i negativní reklama je pořád reklama. „Ono to všechno zlé třeba nakonec ještě pomůže,“ poznamenal Paroubek, když už stál v Ostravě u ostravského domu kultury Akord, kde rozdával předvolební letáky. Ty si sice skoro nikdo nebral, ale lidé si s Paroubkem povídali. Kdyby sociologové vycházeli jen z toho, co by slyšeli u kulturní domu, pravděpodobně by dospěli k závěru, že Paroubek má zvolení do Senátu v kapse.  

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

„Vypadáte líp než v televizi,“ zalichotila mu jedna z důchodkyň. Paroubek se pousmál, jako by chtěl naznačit, že na podobné lichotky je zvyklý. „To je vaše slečna?“ otázala se jiná kolemjdoucí, když jí předával leták dcera jedné z členek Paroubkova týmu. „Tu by maminka nepustila,“ odvětil Paroubek. „Nevím, jestli mu věřit, ale když už nic, on bude určitě aspoň vidět,“ prohlásila další.

Paroubek hodně sází na osobní kontakt. V roce 1990 ho o způsobech oslovování voličů poučil tehdejší předseda ČSSD Jiří Horák, který věděl, jak fungují kampaně v USA. Věděl, že osobní kontakt s voliči funguje nejlépe. A Paroubek je přesvědčen, že bude fungovat vždy.

 Za expremiéra se postavila i sociálnědemokratická místostarostka Ostravy-jih Věra Válková. „Myslela jsem si, že už je za zenitem, ale když přijel, viděla jsem, že má energie dost,“ řekla. Prozradila také, že původně nebyla z Paroubkovy kandidatury v Ostravě nadšená, ale ukázalo se, že pořád dokáže přitahovat voliče.

Dokáže je přitahovat i navzdor tomu, že v posledních volbách do Poslanecké sněmovny se ČSSD moc nedařilo. Expremiér z toho viní svého nástupce Bohuslava Sobotku. „Tak za mě chodily tisíce lidí, teď jsou to desítky až stovky. Ale aspoň někdo. Když jsem do Ostravy po tom, kam to Sobotka dovedl, přijel poprvé, byla to úplná hrůza,“ konstatoval Paroubek.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …