Je politováníhodné, že Česko nechce být solidární, zní z diplomatických kruhů

02.04.2021 8:08

Česká republika se nezařadila mezi 19 zemí Evropské unie, které pomohou nejvíce potřebným zemím – tím, že se vzdají části svého dílu z 10 milionů vakcín proti covidu-19 ve prospěch pěti států. Ve čtvrtek večer o tom po neformálním jednání velvyslanců zemí EU informovalo portugalské předsednictví sedmadvacítky, píše ČTK.

Je politováníhodné, že Česko nechce být solidární, zní z diplomatických kruhů
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Členské země Evropské unie si dodatečných 10 milionů vakcín proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech rozdělí podle počtu obyvatel. Devatenáct z nich však část svého přídělu, celkem z 2,85 milionu očkovacích dávek, postoupí ve prospěch Slovenska, Bulharska, Chorvatska, Estonska a Lotyšska.

České republice, Rakousku a Slovinsku, kterým se Portugalskem navržený kompromis nelíbil, připadne poměrná část z 10 milionů vakcín, Česko tedy nezíská dávky navíc.

  • Celý text ZDE

„To, že většina zemí EU ukazuje solidaritu se zeměmi mimořádně dotčenými nedostatkem vakcín, je důležitý signál,“ řekl nejmenovaný diplomat agentuře DPA. „Je politováníhodné, že Rakousko, Slovinsko a Česko mají jiný názor a toto solidární gesto odmítají,“ dodal.

Portugalské předsednictví EU večer v krátké tiskové zprávě upřesnilo, že 19 členských států (Belgie, Kypr, Dánsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Maďarsko, Irsko, Itálie, Litva, Lucembursko, Malta, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Španělsko a Švédsko) obdrží poměrnou část z 6,6 milionu vakcín. Rakousko, Česko a Slovinsko obdrží poměrnou část z deseti milionů vakcín. Pět členských států (Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Lotyšsko a Slovensko) kromě poměrné části z 10 milionů vakcín obdrží jako výraz solidarity také poměrnou část z 2.854.654 dávek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…