Je prase, je prase, je hovado. Zeman ani Trump si úctu nezaslouží, tvrdí sociální demokrat Jakub Patočka

25.11.2016 15:25

Do americké nově zvolené hlavy státu Donalda Trumpa a jeho českého protějšku, jenž sám bývá často nazýván českým Donaldem Trumpem, Miloše Zemana, se obul ve svém komentáři na serveru DeníkReferendum.cz Jakub Patočka. „Zeman ani Trump nezasluhují projevy úcty, nýbrž odporu,“ uvedl.

Je prase, je prase, je hovado. Zeman ani Trump si úctu nezaslouží, tvrdí sociální demokrat Jakub Patočka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman promluvil k výsledku prezidentských voleb v USA a podotkl, že se o něm mluví jako o českém Donaldu Trumpovi

Jak následně uvádí, není vůbec jasné, proč by měl zákon nějak zvláště chránit dobré jméno občana, který soustavně ponižuje sebe sama lhaním, ba dokonce by chtěl, abychom v něm viděli „českého Donalda Trumpa“. „A to ani tehdy, pokud je oním občanem prezident,“ postavil se proti návrhu šedesátky poslanců, kteří by rádi obnovili tresty za hanobení hlavy státu.

Zřejmě nejvtipněji zamýšlený návrh podle Patočky glosoval Miroslav Kalousek, který utrousil, že největší potíže by s dodržováním nové zákonné normy měl zřejmě pan prezident osobně.

„Chová-li se holt Miloš Zeman jako koprolálik, není snad namístě prokazovati mu větší úctu nežli koprolálikovi. Nežijeme v monarchii s majestátem mocnáře, ale v republice rovných občanů. Spíše nežli fakt, že Zemanovo dobré jméno, jež sám prošustroval, není chráněno zvláštním zákonem, je tedy s podivem, že ještě neexistuje webová stránka evidující přehledně všechny jeho hanby a třebas i další, evidující – číslovaně – všechny jeho postpravdy, jak se v nejnovější době začalo přezdívat lžím,“ nebere si servítky Patočka. 

Původní text ZDE.

A připomíná především kauzu kolem Ferdinanda Peroutky. „Spor mimo jiné stvrdil, že zákony tu chrání čest úctyhodných občanů. Proto se Zeman musí Peroutkovým příbuzným omluvit. Peroutka byl gentleman, takže by zajisté o Miloši Zemanovi nikdy neprohlásil, že ‚je prase, je prase, je hovado‘. Čeština nabízí spousty elegantnějších i pronikavějších hodnotících úsudků. Peroutka osobně jako mistr understatmentu by patrně vystačil s charakteristikou typu ‚malý člověk‘,“ řekl Patočka.  

Následně se zamyslel nad tím, že chtít být viděn jako český Donald Trump, i když vás k tomu nikdo nenutí, o vás říká víc, než si myslíte. „Berme tedy na vědomí, že Miloš Zeman by si přál být českým vydáním otevřeného rasisty, daňového únikáře, který se chlubí osaháváním a ponižováním žen, který lže, kudy chodí, který pohrdá vším, z čeho vznikala sociální demokracie a její pokračovatelé, který tvrdí, že klimatické změny jsou výmysl Číňanů, jímž chtějí položit americký průmysl, který se těší přízni Ku-Klux-Klanu a pohrdá lidskými právy,“ zmínil s tím, že jediné, jak ochraňovat úřad prezidenta, je prohlásit Miloše Zemana za nezpůsobilého k jeho výkonu.

Princip republiky spočívá, tvrdí Patočka, v tom, že se nikdo k žádné předdomluvené statusové úctě nerodí. Úcta se prostě nemá dědit s majetkem či s tituly. A také úcta ke státníkům v demokracii vzniká z občanských vztahů. 

„Je správné snažit se dobře porozumět všem důvodům, které kdo může mít k odmítnutí současných poměrů, protože převážná část z nich je oprávněných. Jen uvažme, do jak hlubokého zoufalství se mnozí museli propadnout, v jak hluboké krizi se západní demokracie ocitly, hledá-li tolik lidí východisko ve volbě Trumpa či Zemana, dvou představitelů hrdopyšného, nabubřelého zla. Co jen to musí být za zoufalství a hněv, že se tolika lidem už zase jeví vyhánění čerta ďáblem jako pokrok,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…