Je to černá díra. Bývalý zahraniční zpravodaj ČT Szántó vysvětloval divákům, proč velmoci vojensky operují v Afghánistánu

08.08.2018 20:32

Česko uctilo památku tří vojáků, kteří padli na vojenské misi v Afghánistánu – v regionu, kde v dohledné době určitě nikdo nemůže čekat politický ani vojenský klid. Proč je tento region tak moc důležitý a mohl by se Afghánistán jednou stát demokratickou zemí evropských rozměrů? Na toto téma v pořadu Interview na ČT24 promluvil bývalý zpravodaj České televize na Blízkém východě Jakub Szántó.

Je to černá díra. Bývalý zahraniční zpravodaj ČT Szántó vysvětloval divákům, proč velmoci vojensky operují v Afghánistánu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

Mise v Afghánistánu je pro tamní bezpečnost bezpochybu klíčová, jak hned v úvodu rozhovoru upozornil Szántó. Důvodem je to, že Afghánistán zažívá velmi dlouhé dekády jednotlivých válek a politické nestability. „Tento region je důležitý především proto, že je to černá skrvna, která je uprostřed strategicky velmi důležité oblasti. Pokud tam dochází k bezvládí, jak bylo vidět několikrát v minulých dekádách, tak se najednou může stát toto místo zdrojem nestability pro celý region,“ dodal zahraniční zpravodaj s tím, že proto znova a znova se nové velmoci do tohoto velmi nebezpečného vojenského dobodružství pouštějí, jako právě teď například Spojené státy a Severoatlantická aliance.

V Česku se rozběhly různé komentáře a debaty na toto téma, komentář, který zaznívá nejčastěji, je, že nebýt přítomnosti spojeneckých sil, nebylo by na koho útočit. „To je debata, která povede k otázce, jestli dřív bylo vejce, nebo slepice. Připomenu, že ten džin mezinárodního islamistického hnutí nebo džihádismu byl vypuštěn už tou předchozí invazí v roce 1979, když Sovětský svaz se rozhodl podpořit v rozbíhající se občanské válce místní komunistickou nebo prosovětskou vládu, čímž najednou mezinárodní islamismus získal jakési místo, kde může provádět svůj džihád,“ zdůraznil Szántó.

Bylo to prý právě období od války proti sovětským vojskům, kdy se odtamtud veškerá pozornost světa, Západu a Spojených států v čele odvrátila a nakonec to vyústilo 11. zářím 2001. „Není tak docela pravda, že by to bylo tak, že útok al-Káidy a vůbec největší teroristický útok v moderní historii lidstva byl vyprovokovaný přítomností západních vojáků na území Afghánistánu, ti tam zkrátka v té době nebyli,“ upřesnil reportér.

Síla teroristů se stále projevuje, a válka v Afghánistánu je proto podle zpravodaje nesmírně vyčerpávající. „Největší váhu toho utrpení nese místní obyvatelstvo, které je těmi dekádami válek unavené. Samozřejmě také vyčerpávající je to pro jednotlivé spojenecké armády, které jsou klíčové pro tamní vládu. Centrální vláda v Kábulu mimo jiné díky vydatné pomoci západních spojenců ovládá kolem tří čtvrtin nebo dvou třetin celého území,“ uvedl Szántó.

V posledních dnech bylo možné sledovat zprávy o tom, že i vyjednavači Spojených států se setkávají se zástupci Tálibánu. Český ministr zahraničí v pondělí hovořil o tom, že si ani nedovede představit, že by Afghánistán byl jednou demokratickou zemí evropských rozměrů. Podle Szántóa jsme po roce 2011 po složitém procesu, kterému jsme začali říkat „arabské jaro“, který dnes vypadá zcela jinak, jsme pochopili, že je do velké míry pro naše zahraničněpolitické zájmy důležitější stabilita než liberálnědemokratické řízení, tak jak jej známe z Evropy nebo ze Západu.

„Vývoj demokracie nebyl nikdy hlavním cílem v Afghánistánu, cílem celé zahraniční invaze do Afghánistánu bylo zničit al-Káidu a posléze Tálibán, který se postavil na její stranu,“ řekl s tím, že cílem také bylo dostat k moci reprezentativnější, méně extremistickou vládu, což se do určité míry podařilo. „Je potřeba zabránit tomu, aby se z Afghánistánu stala další černá díra, jako je Somálsko, které de facto neexistuje jako stát, nebo jako Jemen, kterému něco podobného hrozí,“ uzavřel Szántó. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…