Je to diktát... Zlý Brusel, zlý Brusel? My jsme Brusel! Drsná hádka Tlustého a Špidly před kamerou

30.04.2019 18:55

V Duelu televize Seznam proti sobě zasedli bývalý ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý a bývalý premiér Vladimír Špidla. Pánové hodnotili 15 let českého členství v Evropské unii. Zatímco Špidla vyzdvihoval pozitiva členství a poukazoval na svobody, které nám přináší, Tlustý oponoval, že nám Brusel ve velkém nařizuje. Jednou nám prý nařídí i zbavit se vlastní měny. V EU podle Tlustého nemá Česko skoro žádný vliv.

Je to diktát... Zlý Brusel, zlý Brusel? My jsme Brusel! Drsná hádka Tlustého a Špidly před kamerou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Špidla má za to, že i po 15 letech našeho členství v EU je co slavit, protože jsme součástí Západu, a i přes určité dílčí obtíže nám to přináší výhody dodnes.

Tlustý nabídl odlišný pohled. Zatímco v roce 2004 bylo podle něj co slavit, dnes už není, protože se sama EU za těch 15 let hodně proměnila. „Stali jsme se neplnohodnotnými členy v tom smyslu, že musíme naslouchat tomu, co rozhodnou jiní. Když se chceme bránit, musíme se soudit. Zkrátka je to jiná Evropská unie. Navíc za těch 15 let naprosto evidentně zamířila k utopickému socialismu, který je sice krásný, ale nefunguje,“ pálil ostré slovní náboje Tlustý.

A přidal příklad. „To, že se bráníme soudně proti nařízení přijímat migranty, to přesně ukazuje, že nemáme způsob, jak tomu jinak zabránit. To znamená, že oni nám to nařídí, my to musíme poslechnout, a pokud se nám to nelíbí...,“ nechal Tlustý myšlenku otevřenou. „Je to diktát,“ shrnul svůj názor.

Špidla kontroval, že o migrantech rozhodla většina stanovená předem uvedenými postupy. My jsme členy tohoto společenství a budeme respektovat jeho pravidla, pokud nedokážeme sehnat blokační menšinu.  

Anketa

Dokdy bude trvat Evropská unie?

hlasovalo: 8824 lidí
Tlustého to však neuklidnilo. Zdůraznil, že dnešní EU fakticky řídí Německo, Francie a bruselští úředníci. Některým lidem se to líbí, některým se to nelíbí. To je podle Tlustého totéž, jako že se někomu líbilo být součástí Rakouska-Uherska, jinému se líbilo být součástí nacistické třetí říše a stejně tak se našli lidé, kteří nadšeně vítali sovětské okupanty.

A v tu chvíli už se Špidla neudržel. „Vidíte, že pan Tlustý používá naprosto volně, a řekl bych prázdně, velmi podstatné pojmy. Třetí říše byla vražedná struktura, která zorganizovala holocaust,“ podotkl Špidla. Není prostě srovnatelná ani s habsburskou říší, ani s čímkoliv jiným. Srovnává nesrovnatelné,“ zlobil se bývalý premiér. Německo má v EU jeden hlas a Francie má druhý, takže se podle expremiéra rozhodně nedá říct, že by Německo a Francie dominovaly.

V EU se nám stalo, že jsme byli přehlasováni, což se může stát i v českém Parlamentu. Opozice bývá přehlasovávána. To není diktát. Lisabonskou smlouvu, která zrušila právo veta, jsme podle Špidly přijali dobrovolně.  

„A musím říct, že já jsem měl asi dvakrát možnost zdolat Francii a jednou i Německo, tuším,“ pravil Špidla, aby ukázal, že ani tyto dva státy nejsou všemocné. „Zažil jsem to, že země naší velikosti a premiér této země na Evropské radě může mít vliv,“ doplnil.

Zdůrazňoval, že nejde o nějaký zlý Brusel. „My jsme Brusel,“ řekl jasně Špidla.  

Uznal však, že je třeba debatovat o výhodách členství a tato věc se zanedbala. Zanedbal ji prý i on sám, když ještě býval premiérem.

Tlustý se jen pousmál. Špidla podle jeho názoru nepolemizoval s podstatou tvrzení, ale se symbolem třetí říše, který prý i Tlustý považuje za strašnou. To však podle jeho mínění nemění nic na tom, že EU funguje podle přání Německa, Francie a bruselského úředníka. Postěžoval si na to, že v Lisabonské smlouvě bylo v řadě otázek zrušeno právo veta, a podle Tlustého je naprosto nezbytné, aby bylo právo veta obnoveno.

„Já už poměrně dlouho říkám, že je třeba uspořádat referendum, zeptat se lidí, jestli ten dnešní stav, kdy je nám určováno, co máme dělat, a nemůžeme se efektivně bránit, zda má být změněn, a to zrušením pouze a jenom platnosti Lisabonské smlouvy,“ zdůraznil Tlustý, který podle svých vlastních slov hlasoval v roce 2004 pro vstup do EU.

Z toho, že je nemalá část veřejnosti z EU roztrpčena a požaduje její reformu, by však bývalý člen ODS Tlustý nevinil. Soudí, že k názorovému posunu došlo u Čech, Moravanů a Slezanů až v posledních letech, a to především kvůli údajně nezvládnuté migraci. Kromě toho se nepodařilo zvládnout ekonomické problémy některých zemí EU. Češi podle Tlustého zkrátka nechtějí platit řecké a jiné dluhy.

Lidé podle Tlustého vidí, že v EU dochází k centralizaci, a nestojí o to. „Já například zásadně dneska nechci, aby Česká republika přijala euro. O tom se moc nemluví, ale my vlastně máme povinnost přijmout euro, když splníme podmínky. To není tak, že bychom si mohli vybrat. Euro je nástroj k přerozdělování, euro je nástroj k tomu, aby bohatí ještě více bohatli, myslím některé země evropské. A když si v Bruselu někdo usmyslí, tak stejně jako nám nařídil přijímat migranty, tak nám nařídí přijmout euro, nařídí nám platit dluhy a ve všem tom se nemůžeme bránit. A já říkám toto ne,“ gestikuloval před kamerou Tlustý.  

Špidla okamžitě oponoval, že konečné rozhodnutí, kdy přijmeme euro, je jen a jen na nás. Podle expremiéra pro nás EU představuje nástroj, jak řešit globální problémy, které na nás doléhají, ale které bychom v žádném případě nezvládli řešit sami.

Tlustý s ním však nesouhlasil a trval si na tom, že nám jednoho dne může být přijetí eura nařízeno.

Trval také na tom, že EU je v hlubokých problémech, dosud prý nezvládla ani dluhovou krizi, ani migrační krizi, takže vůbec není jisté, co bude s EU dál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…