Je to hrůza. Těhotné ženy v Calais skáčou na nákladní vozy, aby se dostaly do Velké Británie. Evropa prý s tím musí něco dělat

05.08.2015 10:34

Ředitel humanitární organizace Médecins du Monde Jean-François Corty tvrdí, že by Evropa měla více pomáhat imigrantům žijícím ve francouzských táborech. Hygienické podmínky panující v uprchlických táborech u Calais jsou však prý tristní.

Je to hrůza. Těhotné ženy v Calais skáčou na nákladní vozy, aby se dostaly do Velké Británie. Evropa prý s tím musí něco dělat
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

Podle údajů jeho organizace mezi uprchlíky přibývá žen a dětí. Corty tvrdí, že příslušné úřady ovšem dělají jen velmi málo, aby jim zajistily ubytování a bezpečnost. „Od loňského léta jsme zaznamenali skutečně velký nárůst příchozích dětí a žen. Tak to předtím nebylo,“ prohlašuje Corty, který s uprchlíky pracuje v přístavu Calais již deset let. Dříve prý většinu uprchlíků tvořili mladí muži ve věku 15 až 30 let. Jak ovšem uvádí britský deník, za denního světla tento trend viditelný není. „Ale v noci tam můžete vidět skutečně zvýšený počet žen i dětí, protože v tuto dobu se snaží přes tunel dostat do Velké Británie,“ tvrdí Corty.

„Odhadujeme, že v okolí Calais se pohybuje nejméně 100 žen s dětmi, kterým úřady doposud nezajistily adekvátní podmínky k životu. Humanitární organizace se snaží, ale počet příchozích stále převyšuje kapacity. Některé ženy dokonce v posledních dnech zemřely. Musíme na tom bez prodlení zapracovat,“ cituje deník Cortyho. Jednatřicetiletá Syřanka, Ahlem Aloushová, je v sedmém měsíci těhotenství a měla to štěstí, že se pro ni našlo místo uvnitř uprchlického tábora. Její manžel se dostal do Velké Británie a žádá o azyl tam. Většinu posledních nocí se snaží dostat se za ním, ale pokaždé je vrácena zpět. O početí prvního dítěte se snažili 14 let. „Lékaři nám vždy říkali, že jsme neplodní. Díkybohu se nám to nakonec podařilo,“ svěřuje se Aloushová.

celý text v angličtině najdete ZDE

Riziko pro ni i její dítě je však vysoké. Minulý měsíc spadla 22 týdnů těhotná žena z nákladní automobilu a potratila. Její syn byl pohřben na nedalekém hřbitově. Těsně před tím zahynula jiná žena z Eritree, když ji srazilo auto. Alousha však přesto trvá na tom, že se musí dostat pryč. „Ve Francii jsem sama a nikoho tu nemám. Odjela jsem pouze se svým manželem, a ten je nyní v Anglii.“ Počet zemřelých uprchlíků se v letošním roce razantně zvyšuje. Za prvních šest měsíců letošního roku to je již deset, naproti tomu za celý loňský rok to bylo 14 lidí. „Hlavně v posledních dvou měsících se úmrtnost zvyšuje. Tak mladí lidé by neměli tímto způsobem umírat,“ říká Corty.

Šéf humanitární organizace chce otevřít diskuzi o zoufalé situaci uprchlíků na celoevropské úrovni. Je přesvědčen, že ani zpřísnění bezpečnostních opatření uprchlíky od jejich záměrů neodradí. „Jsou to lidé ze střední třídy. Většina z nich má dobré vzdělání, a tak nejsou zcela chudí. Jsou schopni posoudit rizika svého jednání. Nejsou hloupí, ale nacházejí se pod velkým tlakem a nejsou zvyklí žít v tak špatných podmínkách,“ tvrdí Corty. Podmínky v některých uprchlických táborech v okolí přístavu Calais jsou prý otřesné. Je tam nedostatek toalet a celkově špatné hygienické podmínky. „Nakažlivé nemoci se tam rychle šíří. Patří mezi ně svrab a závažné případy střevních infekcí. Dále ošetřujeme vážná poranění, která uprchlíci utrpí při svých pokusech dostat se do Velké Británie,“ říká Corty.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…