Je to moderní – pozor na to. Nikdy vám to nebude říkat „pane“

27.09.2023 14:01

Šéf Unie svobody slova Toby Young, jinak také šéfredaktor serveru Daily Sceptic, vyslovil varování před moderními technologiemi. Chytrá auta, chytré hodiny a chytré domy mohou začít omezovat své majitele, pokud si to stát bude přát. Nebo někdo jiný. To ale není vše. Jde i o fungování s náhradními díly, o aktualizace, které mají výrobek znehodnotit a další podobné triky. Zkrátka, moderní technologie neříkají „pane“ vám, ale...

Je to moderní – pozor na to. Nikdy vám to nebude říkat „pane“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Toby Young, zakladatel Free Speech Union

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11912 lidí
Chytré telefony, chytré hodinky, chytré automobily, chytré domácnosti. To vše se dnes lidem nabízí. To vše také sbírá data o tom, co lidé dělají. Kdy se jim zrychluje tep, kam jedou, za co hodinkami platí. Již teď existují vozy, které jedou samy, a tak podobně. A právě v tom všem se podle Tobyho Younga skrývá nebezpečí, že právě „smart“ technologie, technologie, která má lidem sloužit, se může proměnit v tyranii.

„Právě ‚smart‘ by také mohla být zkratka pro ‚technologie sledování, monitorování a represe‘,“ stojí v článku na serveru Daily Sceptic, na který upozornil právě Young. V budoucnu podle něj mohou existovat chytré domácnosti, které se uzamknou, pokud vás (falešně) obviní např. z rasistických promluv. Varuje i před „kamerami, které předají záznam vnitřku vašeho domova policii; před chytrými telefony, které s radostí přijímají jakoukoli aktualizaci softwaru, kterou operátor nabídne“.

Doktor David McGrogan v textu sepsaném pro týž server upozornil, že i legislativa se už dnes proměňuje tak, že omezuje prostor svobody jednotlivců a pokud ti nebudou chtít moderní technologie využívat, že mohou být postihováni.   

Young v této souvislosti upozorňuje, že lidé své chytré předměty nechtějí omezovat – naopak požadují, aby se „chytrost telefonů“ dál rozvíjela. Má to ale háček.

„Zařízení závislé na vzdáleném podnikovém serveru rozpozná jako konečnou autoritu tento server – nikoli osobu, která za něj zaplatila. Pokud server říká ‚přijměte tuto aktualizaci, která ochromí vaši funkčnost‘, udělá to. Pokud server řekne ‚začněte nám hlásit další telemetrii‘, zařízení to udělá. Pokud server říká ‚naše společnost zkrachuje, zavřete ji navždy‘, pak se z drahé věci stane zbytečná cihla. A je zcela v možnostech této serverem řízené architektury prosadit ‚cinknutou‘ aktualizaci firmwaru a např. začít účtovat uživatelům nájemné pro položky, které již údajně vlastní. Kromě toho v mnoha případech, pokud se zařízení částečně rozbije, ‚inteligentní‘ paradigma znemožňuje opravu pomocí DRM (Digital Rights Management – nízkoúrovňový šifrovaný software navržený k omezení kontroly ze strany uživatele) k odmítnutí funkce s náhradními díly. Někdy má DRM podobu drobných příkladů – například chytré zařízení na podestýlku pro kočky – ale použití DRM je mnohem rozšířenější a škodlivější. Je dokonce zabudován do traktorů a dělá některé z moderních modelů tak strašným servisem, že dřívější verze se nyní prodávají ojeté za vyšší ceny než zcela nová vozidla,“ napsal Young, podle něhož takové zařízení, které jeho majitel plně neovládá, mu fakticky nepatří.  

Young upozorňuje, že dřív by takovýto stav byl v rozporu se zákony – ale pokud bude uplatněna legislativa, že moderní technologie člověk používat musí, ať chce či nechce – pak bude podle práva v pořádku, že tyto technologie ovládnou jeho život.

Šéfredaktor serveru Daily Sceptic přesto vidí cestu, jak z této nebezpečné situace ven. Nabízejí ji podle něj hackeři, kteří nejlépe vědí, jak moderní technologie fungují a jejich „nelidské“ fungování dokážou, na rozdíl např. od politiků, narušit. Velké korporace budou podle Younga chtít lidi ovládat – ale hackeři jim do toho vždy budou tzv. házet vidle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ehm ..............., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseviam , 27.09.2023 14:16:52
proto je dobré zapojit svou hlavičku a ruce a nepodléhat módním IN trendům. Asi nikdo nestojí o nečekanou kremaci v přechytralém autě, které mě nepustí ven a nejde uhasit. No, možná je to začátek nadvlády UI na Zemi. Tak se "těšte" ............ a užívejte života, dokud je svět ještě trochu v normě, i když pokřivené.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…