Je to odvážné, pochvaluje si Gazdík spolupráci s lidovci

04.02.2017 16:33

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík vítá dnešní rozhodnutí celostátní konference KDU-ČSL jít s jeho hnutím do sněmovních voleb ve dvojkoalici. „Je to odvážné rozhodnutí,“ řekl Gazdík ČTK. Uvedl, že celostátní výbor STAN o dvojkoalici zatím nerozhodl, učiní tak v nejbližších týdnech.

Je to odvážné, pochvaluje si Gazdík spolupráci s lidovci
Foto: Vít Hassan
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman s předsedou STAN Petrem Gazdíkem na oslavách 28. října v "podhradí"

„Toto rozhodnutí KDU-ČSL svědčí o její upřímné snaze, aby prodemokratické nesocialistické síly neztratily vliv na dění v naší zemi,“ prohlásil Gazdík. Koalice dvou stran bude muset pro vstup do Sněmovny překonat hranici deseti procent hlasů. STAN dával přednost vytvoření nového subjektu, za který by kandidovali členové obou stran a pro vstup do Sněmovny by mu stačilo získat pět procent hlasů. Tento postup schválil koncem ledna celostátní výbor hnutí v tajné volbě 83 procenty hlasů. Gazdík v tiskové zprávě uvedl, že dnešní rozhodnutí lidovců respektuje.

„Koalice dvou stran by musela překonat desetiprocentní uzavírací klauzuli. Od počátku jsme preferovali kandidovat na kandidátkách nové volební strany. Ta by vytvořila věrohodnou alternativu a platformu pro osobnosti z regionů, kteří chtějí být silnou alternativou vůči ANO a ČSSD,“ uvedl v prohlášení první místopředseda STAN Vít Rakušan.

STAN s KDU-ČSL začaly o spolupráci jednat v prosinci. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek minulý týden v dopise straníkům napsal, že kandidátky by se sestavovaly podle síly obou uskupení v jednotlivých krajích. Gazdík je podle dřívějších informací pro to, aby se o tvorbě kandidátek jednalo případ od případu. Bělobrádek v dopise také uvedl, že lidovci nebudou se STAN spolupracovat za každou cenu. Lidovci podle něj budou žádat, aby kandidáti za STAN nehlasovali v rozporu se zásadními etickými hodnotami KDU-ČSL.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…