Je to policejní zvůle, řekl Kalousek k obvinění Parkanové

14.06.2012 14:30

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil žádost o vydání exministryně obrany a místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) k vyšetřování okolností nákupu armádních letounů CASA za policejní zvůli. Novinářům řekl, že odůvodnění chybějícím nezávislým posudkem na nákup letounů CASA se dá přirovnat k obvinění z čarodějnictví nebo z obcování s ďáblem. Stát podle detektivů přišel o 658 milionů korun, když Parkanová v době, kdy byla ministryní obrany, nenechala znaleckým posudkem ověřit cenu letounů. Informuje ČTK.

Je to policejní zvůle, řekl Kalousek k obvinění Parkanové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová s Miroslavem Kalouskem

"Tvrzení 'Vydejte nám Vlastu Parkanovou, protože nesplnila zákonnou povinnost', která neexistuje, je asi stejné jako 'Vydejte nám Vlastu Parkanovou, protože létá na Petrovy kameny'," řekl ministr financí novinářům.

„Obviňují ji, že pije pivo, létá na koštěti na Petrovy kameny a obcuje tam se satanem,“ přirovnal Kalousek podle serveru iDnes.cz. Připustil, že Parkanová může pít pivo, ale odmítl, že by létala na koštěti, aby mohla obcovat se satanem. Přirovnání použil už ve středu bývalý premiér Mirek Topolánek, který na serveru Novinky.cz mluvil o honu na čarodějnice.

Spolu s Parkanovou by měli být obviněni i další ministři obrany a šéfové zpravodajských služeb

Zopakoval, že armáda stejně jako ministerstvo vnitra a zpravodajské služby mají vlastní odborné kapacity na posouzení zakázek, mimo jiné kvůli citlivým údajům nezávislé analýzy vypracovávat nedávají. Pokud by tedy byla Parkanová obviněna, museli by být obviněni i ostatní ministři obrany a šéfové služeb.

Podle Kalouska je nyní hlavně třeba zajistit stanovisko nezávislých právníků. Doporučení, jak dál postupovat, očekává od sněmovního a mandátového výboru sněmovny, který se bude žádostí zabývat ve středu.

TOP 09 se za svou členku postavila už ve středu.

ODS čeká na doporučení výboru. VV budou hlasovat pro vydání

Poslanci ODS podle předsedy klubu Zbyňka Stanjury čekají na doporučení mandátového a imunitního výboru. Stanjura sám zatím žádost policie neviděl, čeká na informace, které dostane od členů výboru z řad poslanců své strany.

Věci veřejné mají za to, že by Parkanová měla požádat o vydání sama. "Očekáváme, že se TOP 09 bude chovat stejně jako v ostatních případech," řekl novinářům poslanec Michal Babák s odkazem na úterní hlasování o vydání poslance Otty Chaloupky (VV). Klub TOP 09 hlasoval jednomyslně pro vydání, připomenul Babák. I poslanci jeho strany nicméně čekají na doporučení mandátového a imunitního výboru.

Policie požádala o vydání Parkanové ve středu, podezřelá je ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku. Parkanová trvá na tom, že se v této věci ničeho nezákonného nedopustila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…