Je to provokace a ponížení, pustil se Filip do Bělobrádka kvůli sudetským Němcům

25.05.2017 9:31

Za provokaci a ponížení českých obětí druhé světové války považuje plán vicepremiéra a předsedy lidovců Pavla Bělobrádka navštívit blížící se sudetoněmecký sjezd v Augšpurku předseda komunistů Vojtěch Filip. Další politici už tak kritičtí nejsou, alespoň ne podle reakcí, které uveřejnila ČTK.

Je to provokace a ponížení, pustil se Filip do Bělobrádka kvůli sudetským Němcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) uvedl, že Bělobrádek na sjezd nejede jako zástupce české vlády. Podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška má taková cesta smysl, protože budoucnost tkví v komunikaci a dialogu. Šéf hnutí STAN Pavel Gazdík vnímá záležitost jako gesto, že minulost je po 70 letech uzavřena a už nebude zatěžovat a omezovat vztahy obou zemí.

Sudetoněmecké krajanské sdružení zastupuje zájmy Němců, kteří museli po druhé světové válce opustit Československo. Loni se jeho sjezdu jako první člen české vlády oficiálně zúčastnil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Považuji to za provokaci a ponížení českých obětí fašismu,“ napsal ČTK předseda KSČM Filip k avizované návštěvě Bělobrádka.

Šéf české diplomacie a Bělobrádkův kolega z vlády Zaorálek v textové zprávě pro ČTK uvedl, že vicepremiér na sjezdu bude reprezentovat svou stranu, ne vládu. „Pan Bělobrádek se účastní této akce jako předseda KDU-ČSL v rámci spolupráce s partnerskou CSU, nikoliv jako zástupce vlády,“ uvedl ministr. Stejně argumentoval i loni v případě Hermana.

„Po sedmdesáti letech od skončení války by to již neměla být nijak šokující informace. Vnímám to jako gesto, že minulost je uzavřena a nenecháme se jí zatěžovat a omezovat,“ sdělil Gazdík ČTK.

Je přesvědčen o tom, že rozhovory Čechů a sudetských Němců, které byly v poslední době stále intenzivnější, vedly k tomu, že sudetští Němci  ustupili od svých majetkových požadavků. Díky tomu je teď dialog Čechů se sudetskými Němci jednodušší a zaměřený do budoucna.

Bělobrádek na 68. sjezdu, který se uskuteční 3. a 4. června stejně jako jeho vládní kolega přednese projev. Nebude to poprvé, co v takovém prostředí sudetské Němce osloví. Už před dvěma lety český vicepremiér poslal video se svou zdravicí, kterou tehdy sjezd přivítal potleskem.

„To, že ústavní špičky dosud nekomunikovaly přímo s těmito subjekty, mělo svůj důvod; a může to jen rozjitřit atmosféru vzájemných vztahů Čechů a Němců,“ myslí si místopředseda komunistů Jiří Dolejš. ČTK napsala, že lidovci dávají podporou sdružení sudetských Němců, ke které ale nemají jasný ústavní mandát, a vyvolávají v době před volbami diskusi o tom, zda tato zahraničněpolitická pozice není sporná z pohledu českých zájmů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…