Je to test! Bartuška v ČT prozradil, co stojí za embargem na ruskou ropu

05.12.2022 17:11

Zvláštní velvyslanec Česka pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška říká, že částečné embargo Evropské unie na ruskou ropu a cenový strop 60 dolarů za barel ruské ropy má za cíl zejména otestovat, zda Západ skutečně dokáže Rusku uškodit, zejména v souvislosti s financováním války na Ukrajině. „Věřím tomu, že ekonomická síla Západu a G7 je taková, že exportéři ropy, především země Perského zálivu, budou radši na straně Západu než Ruska,“ uvedl Bartuška s tím, že OPEC plus zatím na přijatá opatření nijak nereagoval, ačkoliv si Rusko slibovalo od této organizace tvrdou odpověď.

Je to test! Bartuška v ČT prozradil, co stojí za embargem na ruskou ropu
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

V zemích Evropské unie začal v pondělí 5. prosince platit zákaz dovozu ruské ropy na tankerech. Unie společně se skupinou hospodářsky vyspělých zemí G7 zároveň zavedla cenový strop 60 dolarů za barel ruské ropy přepravované do ostatních států. Evropský blok a země G7 se na ropném embargu shodly již v červnovém sankčním balíčku.

„Balíček byl schválen po dlouhých diskusích mezi členskými státy, ale hlavně s obchodníky s ropou, jako je Shell nebo BP a další, kteří řekli, že jsou v zásadě schopni skoro kompletně nahradit ruskou ropu jinými typy ropy. Bylo na to potřeba zhruba šest měsíců, aby se na změnu logistiky připravil celý svět, a proto embargo začíná dnes, 5. prosince,“ vysvětlil Bartuška v rozhovoru pro Český rozhlas.

Moskva v reakci uvedla, že opatření destabilizuje globální energetický trh. „Tato opatření budou mít bezpochyby dopad na stabilitu světového trhu s energiemi,“ reagoval podle informací serveru Respekt.cz mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov a dodal, že opatření neovlivní možnosti Ruska pokračovat ve vojenských operacích na Ukrajině.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí
Embargo na ruskou ropu neplatí na ropovod Družba, který se týká České republiky, Slovenska a Maďarska a má zatím časově nespecifikovanou výjimku. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) bude do konce prvního čtvrtletí příštího roku v důsledku těchto kroků produkce ropy v Rusku nižší přibližně o dva miliony barelů denně. Letos v březnu těžba ropy v Rusku činila více než deset milionů barelů denně.

Podle expertů Rusko sice začne vyvážet ropu do jiných trhů, i tak ale přijde o stovky milionů dolarů denně. Opatření ze strany západních států má za cíl zejména snížení možností Moskvy financovat svou armádu na Ukrajině.

Podle Bartušky mohou kvůli embargu a cenovému stropu nastat problémy po 5. únoru příštího roku, kdy kompletně skončí dovoz jakýchkoli ropných produktů z Ruska. „Upřímně nikdo neví, co se odehraje do února příštího roku, protože v tomto případě nebude klíčová pozice Ruska, ale OPEC, tedy kartelu zemí, které vyvážejí ropu. Včera se OPEC včetně svých spojenců, tedy tzv. OPEC plus, sešel mimořádně ve Vídni a nakonec nerozhodli o ničem, což je, myslím, zajímavé sdělení pro celý svět,“ uvedl Bartuška s tím, že se země OPEC zatím jen dohodly, že ponechají své těžební limity na stejné úrovni jako dosud.

Podle Bartušky jsou opatření testem, jaký reálný vliv má Západ v dnešním světě. „Prvním zajímavým testem bylo zmíněné včerejší jednání OPEC čili zemí, které vyvážejí ropu a jsou propojeny se Saúdskou Arábií. Je evidentní, že proběhla masivní diplomacie, především ze strany Spojených států, Japonska a dalších ekonomik včetně těch evropských,“ prohlásil Bartuška.

„Myslím, že nejenom Rusové předpokládali, že se stane něco zásadního, ale nestalo se vůbec nic. Západ včera prokázal, že je schopen s těmi zeměmi jednat a leccos s nimi dohodnout. Uvidíme, co se stane v dalších měsících. Věřím ale tomu, že ekonomická síla Západu a G7 je taková, že exportéři ropy, především země Perského zálivu, budou radši na straně Západu než Ruska,“ dodal Bartuška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…