Je to těžké. Majitelka kavárny popisuje, jak se proměňuje život v Rusku

08.02.2015 10:22

Ruský prezident Vladimir Putin se stále těší vysoké popularitě. Vzrostla mu především po okupaci ukrajinského Krymu. Řada obyvatel Ruské federace má za to, že jim kremelský vládce vrací hrdost. Ne všichni jsou ale z jeho počínání nadšeni, jak informuje server iDnes.cz. Najdou se i tací Rusové, kterým se anexe Krymu nelíbí a za poslední rok poměrně ekonomicky strádají.

Je to těžké. Majitelka kavárny popisuje, jak se proměňuje život v Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Kavárna "108 Café Shop“ v ruské Rjazani leží asi dvě stě kilometrů od Moskvy a nabízí mimo kávy i posezení nad něčím dobrým k zakousnutí. Nenajdete tu ale ani kousek masa. Karbanátky, které tu můžete dostat, jsou jen z řepy a kapusty. Mladé majitelky, které začaly s podnikáním asi před rokem, krátce před ruskou anexí Krymu, ale poznamenávají, že jim doba příliš nepřeje.

Hosté kavárny se neshodnou

Třicetiletá spolumajitelka Jelena Kirjušinová bývala dříve novinářkou, ale už ji prý přestávalo bavit psát o samých zločinech. Vrátila se proto do rodného města a otevřela kavárnu. Zpočátku prý dění sledovala pozorně, ale pak toho začalo být až příliš mnoho. Začala navíc řešit i existenční problémy, kvůli západním sankcím a nízkým cenám ropy v kavárně ubývá hostů.

"V takové situaci je obtížné rozjíždět něco nového. A vůbec, pro jakýkoliv byznys je teď těžká doba, letos se v Rusku očekává bankrot pětadvaceti až třiceti procent restaurací. My se snažíme najít cestu, jak přežít, třeba nějaké potraviny, které budou levnější. V létě chci vyjet i na festivaly jídla,“ přemýšlí Jelena.

Hosté, kteří do kavárny chodí, se neshodnou na tom, jestli Putin dokáže dnešní situaci vyřešit. Jedni mají za to, že Putin udělal s Krymem chybu, druzí ho velebí za to, že se postavil Spojeným státům, které dnes údajně ovládají Evropu. Tito lidé věří, že prezident Ruské federace jejich problémy vyřeší, i když to možná bude chvíli trvat. Oni to vydrží. Otázkou je, jestli tak dlouho vydrží i kavárna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…