Je to tu: Kláru Samkovou předvolala policie kvůli výrokům o islámu. Víme více

14.06.2016 12:31

Advokátka Klára Samková byla kvůli svým výrokům o islámu na půdě Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky předvolána na policii. Je podezřelá ze spáchání přečinu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob.

Je to tu: Kláru Samkovou předvolala policie kvůli výrokům o islámu. Víme více
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Klára Samková

Samková na konferenci na téma „Máme se bát islámu?“ označila islám jako zločinnou a zločineckou ideologii podobnou nacismu, fašismu a komunismu. A právě z toho důvodu byla předvolána na 24. 6. na devátou hodinu ranní na policejní službu na Prahu 7. 

„Jelikož v době, na kterou jsem předvolána, nebudu bohužel v ČR, nebudu se moci na Policii ČR dostavit a moje kancelář bude žádat o poskytnutí náhradního termínu,“ vzkázala Samková z Tokia. „Tedy z hlavního města země, kde je islám zakázaný,“ uvedla.

Komisaři Motykovi, který ji předvolal, poté napsala oficiální omluvu. „Vážený pane komisaři Motyko, dovoluji si zdvořile požádat o omluvu, že se ve Vámi určený termín na vaši součást PČR nedostavím, neboť se po celý červen zdržuji v Japonsku. Víte, to je ta země, ve které je islám trestný a jeho vyznávání není dovoleno. Předpokládám, že ČR z tohoto důvodu přeruší s Japonským císařstvím diplomatické styky,“ uvedla.

Dopis, který Kláře Samkové zaslal policejní orgán, najdete ZDE.

Výroky Samkové o islámu se zabývalo i Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 a Česká advokátní komora. Samková kromě výše uvedených výroků také uvedla, že by Česko mělo vyhostit tureckého velvyslance Ahmeta Bigaliho, který její výroky kritizoval.

Turecký velvyslanec v Praze totiž považuje výroky Samkové za urážku islámu. V České televizi upozornil na to, že slovní útoky na jakékoliv náboženství jsou trestné podle evropského i českého práva. Svoboda slova má podle něj své limity. „Já si myslím, že zástupci České republiky by měli pana velvyslance diplomaticky vyhostit, protože se vměšuje do záležitostí cizího státu,“ reagovala na velvyslancovu kritiku Samková.

Ministerstvo zahraničí po incidentu se Samkovou vydalo prohlášení, že podobné srovnávání islámu s totalitními režimy pokládá za nepřijatelné, a vyzvalo k mezináboženskému dialogu.

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …