Je to v řiti? Peklo kolem KDU-ČSL a gazdíkovců: Pat a Mat, pláč na internetu, vztek, nechuť...

20.07.2017 8:21

Na postavičky z animovaného seriálu A je to Pat a Mat si v souvislosti s rozpadající se koalicí lidovců a Starostů vzpomněl šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl.

Je to v řiti? Peklo kolem KDU-ČSL a gazdíkovců: Pat a Mat, pláč na internetu, vztek, nechuť...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Plesl

„Lidovci a Starostové se parádně střelili do vlastní nohy. Jejich předsedové se sice tváří jako dospělí politici, ale ve skutečnosti se chovají jako děti. Tak se politika dělat nedá,“ konstatoval Plesl ve svém dnešním komentáři. 

Vzpomněl například to, jak odvážně se tvářili předseda STAN Petr Gazdík a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, když koalici vytvářeli. „Kdo se bojí, nesmí do lesa,“ říkali podle Plesla. A již tehdy to podle něj znělo, jako když se dva vystrašení skautíci navzájem uklidňují před noční bojovkou.
 
„Nelze se na jedné straně tvářit sebevědomě a odpalovat veškerou kritiku, a přitom o pár týdnů později stejně suverénně obhajovat přesně opačný postoj. To se teď stalo především lidoveckému předsedovi, který je v podstatě za šaška, a kdyby měl kousek politické cti v těle, musel by Bělobrádek na úterní tiskové konferenci oznámit svůj odchod z čela strany. Je skoro neuvěřitelné, že to neudělal, když do obhajoby koalice se Starosty investoval tolik kapitálu nejen politického, ale i finančního,“ sdělil Plesl a podotkl, že je zvědav, jak se k obratu Bělobrádka postaví voliči. 

Anketa

Měl Miloš Zeman zrušit návštěvu delegace z Číny kvůli smrti čínského disidenta?

4%
96%
hlasovalo: 3945 lidí
 
„Za hlupáka je teď ovšem i snaživý moravský chlapec Petr Gazdík, který se pokusil STAN povýšit na regulérní parlamentní stranu, která není jen přívěskem Kalouskovy topky, ale plnoprávným politickým partnerem KDU-ČSL. Gazdík si v této situaci vůbec neví rady, což je zjevné ze všech jeho vyjádření následujících po Bělobrádkově úterní tiskovce,“ konstatuje Plesl. Gazdík v současné době chce čas, aby strana mohla zvolit optimální řešení. Hodně se hovoří o samostatné kandidatuře.
 
„I když to bylo dlouhodobě naznačované, nevěřili jsme tomu, že pár průzkumů tři měsíce před volbami rozloží koalici. Věřil jsem v pevnější základy a pevnější stanovisko KDU-ČSL. Bohužel,“ povzdechl si například Jan Farský (STAN) pro server Novinky.cz s tím, že on sám by chtěl jít do voleb na samostatné kandidátce. Obdobně pak hovoří i liberecký hejtman Martin Půta.

Původní text ZDE

„Takže tu máme dva naivní chlapce (tak se ostatně Bělobrádek s Gazdíkem nechali vykreslit i v předvolebním klipu Filipa Renče), kteří se rozhodli prokopat skrz naskrz zeměkoulí, ale až po třech metrech pochopili, že to asi nepůjde. Nad nimi se sklánějí hlavy pobavených vrstevníků, kteří jim od začátku říkali, že je to hloupost, ale Péťa a Pavlík se stále tváří, jako by právě vylezli v Austrálii. 
Takhle se politika opravdu dělat nedá a jen to dokládá bídu místní politické scény,“ dodává také Plesl k oběma politikům.
 
Nejschůdnějším řešením problému je podle Plesla kandidatura lidovců s podporou Starostů, nulové změny na kandidátkách, ale i výměna předsedů v obou partajích. 
 
„Když sociální demokraté dokázali vygenerovat Lubomíra Zaorálka, jistě něco podobného umí i ve STANu a  KDU-ČSL. Musí se ovšem k věci postavit realisticky, dospěle, nikoli jako Pat a Mat, do nichž se Gazdík s Bělobrádkem zjevně vžili. První jmenovaný se přitom nechová jen jako nešika, ale i jako uražené děcko. To se projevuje ve chvílích, kdy hovoří o Jiřím Čunkovi, kterého nazývá lidoveckým ‚regionálním lídrem‘“, uzavřel.
 
V souvislosti s rozkolem obou partají se pak rozepsaly i Lidové noviny, které poukazují na to, že kdyby se lidovci a Starostové definitivně rozešli, čeká je časový tlak s kampaní, neboť samostatnou variantu do voleb nepřipravovali. To samé by se však dotklo i lidovců, kteří podle místopředsedy strany Mariana Jurečky samostatnou kampaň také nepřipravovali. 

„Nic příjemného to není. Jistou nervozitu to vzbuzuje v celém aparátu i na úrovni krajů, například kvůli sběru podpisů na čestná prohlášení kandidátů,“ řekl například generální sekretář lidovců Pavel Hořava.

V souvislosti se slovy Starostů o samostatných kandidátkách vyjádřil svůj dotaz také komentátor Petr Honzejk. Jeho status pak dokonce sdílel předseda lidovců Bělobrádek. „Mohl by mně někdo ze Starostů, například Petr Gazdík, Martin Půta, Jan Farský vysvětlit, proč nebrat novou lidoveckou nabídku, která kopíruje parametry byvší koalice (6 lídrů, 8 druhých míst, finance...) a fakticky zajišťuje, že se spousta členů STANu do Sněmovny dostane, což by v případě desetiprocentní hranice pro koalici bylo velmi nejisté a v případě samostatné kandidatury STANu takřka vyloučené?“ zeptal se. 

Velmi radikální pak pro server Novinky.cz byla šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, která za STAN kandidovala v krajských volbách. Domnívá se totiž, že STAN by do sněmovních voleb jít neměl. „Držela bych se komunální a regionální úrovně a do parlamentní úrovně bych vůbec nešla,“ uvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…