Je třeba zklidnit španělskou krev. Europoslankyně ANO se rozpovídala, jak to vypadá v Katalánsku

06.10.2017 21:34

Téma Španělsko a nezávislost Katalánska se probíralo v pořadu Interview ČT24. Moderátorka Zuzana Tvarůžková se zde setkala s europoslankyní Ditou Charanzovou (ANO). Ta mimo jiné uvedla, že slova o občanské válce považuje v současné době za přehnaná.

Je třeba zklidnit španělskou krev. Europoslankyně ANO se rozpovídala, jak to vypadá v Katalánsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dita Charanzová

„Ta reakce byla velmi silná. Všichni jsme sledovali, co se dělo v Barceloně a v Katalánsku. Ve středu jsme k tomu měli debatu plnou emocí. Nyní Evropská unie vysílá signál, aby došlo k diskusi,“ zmínila Charanzová, jež je ve frakci evropských liberálů a demokratů. „Mezi námi jsou zástupci separatistů i vládní strany,“ podotkla Charanzová k frakci. Podle ní problém Katalánska rozhodně nevznikl teď o víkendu. „Je to dlouholetý problém,“ dodala.

„Španělská policie se snažila o to, aby se respektovala ústava a zákony Španělska,“ popisovala pak dále situaci v jižní Evropě europoslankyně. „To, co mně vadí, že se to z politické úrovně dostalo mezi lidi. V rodinách jsou velké emoce. Firmy odcházejí z Katalánska, některé banky o tom uvažují. Pro zklidnění té situace je potřeba si sednout k jednacímu stolu a zklidnit španělskou krev,“ sdělila Charanzová s poukázáním na to, že Katalánsko je vskutku velkou autonomní oblastí Španělska. 

Charanzová se pak vyjádřila k vyhlášení nezávislosti na základě dle jejích slov protiústavního referenda. „Víme, že nebyla většinová volební účast... Za této situace, na základě tohoto referenda, by bylo vyhlášení nezávislosti Katalánska přilití oleje do ohně,“ sdělila. 

Tématem k diskusi je podle ní otázka, zda by mělo proběhnout skutečně referendum o nezávislosti.

Své pak europoslankyně řekla i k vlastní Evropské unii. „Evropa je zkostnatělým strojem, který si teď uvědomil, že jsme prošli nějakou velkou krizí. To souvisí s tím, že jsme prošli migrační krizí, že odchází Velká Británie. Teď musí přijít sebereflexe a nastartování reforem. Je potřeba, abychom žili v Evropě, která je bezpečná. Musíme se starat o to, abychom dobře zabezpečili vnější hranici,“ zmínila Charanzová.

Podle jejích slov bude jistě Velká Británie v Evropské unii chybět. „Je tam velká díra,“ zmínila Charanzová. „Doufám, že se nám podaří tady vytvořit alianci liberálně smýšlejících zemí,“ dodala. Problém České republiky pak, jak míní, je to, že nemáme stanovené priority v Evropské unii. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …