Je tu velký odpor! Dobrovolní hasiči celé země se vzepřeli povinnému očkování

17.12.2021 11:45

Dobrovolní hasiči vyslovili jednoznačný nesouhlas s povinným očkováním. „Nepromyšlené zákazy a nelogické podmínky nejsou živnou půdou pro podporu dobrovolné práce,“ vzkazují končící vládě. Takové „poděkování“ za aktivity hasičů kritizuje podnikatel a politik Ivo Valenta, který vystoupil na jejich podporu. Není podle jeho slov možné si dovolit, aby tito lidé se svými aktivitami skončili kvůli „nesmyslné a trapné buzeraci“.

Je tu velký odpor! Dobrovolní hasiči celé země se vzepřeli povinnému očkování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Vedení Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska sdružující dobrovolné hasiče v České republice v tiskové zprávě k povinnému očkování uvádí, že vakcinaci podporují jako jeden ze základních prostředků pro zvládnutí pandemie covid-19. „Jsme příznivci motivační kampaně, doporučení i osobních pozitivních příkladů,“ uvádějí.

Vyslovují však jednoznačný nesouhlas se zněním vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem, ve znění pozdějších předpisů, ze dne 7. prosince 2021, ve vztahu ke zvláštnímu očkování proti nemoci covid-19 u fyzických osob, členů jednotek sborů dobrovolných hasičů obce.

Původní text ZDE

Připomínají, že činnost v zásahové jednotce vykonávají dobrovolně a nezištně s vědomím, že zmíněný zákon ukládá všem osobám, nejen členům JSDHO, provádět nutná opatření pro záchranu osob, zvířat i majetku. „Tato zákonná povinnost nemůže být potlačena neopodstatněnou vyhláškou Ministerstva zdravotnictí,“ konstatují.

Anketa

Necháte/nechali byste očkovat své malé dítě proti covidu-19?

12%
84%
hlasovalo: 43477 lidí
„Dobrovolnictví není povinnost. My, dobrovolní hasiči, členové a členky SH ČMS, ho ale považujeme za poslání, službu občanům této země. Nejsme zaměstnanci státu a nepovažujeme za rozumné, abychom byli stavěni do situace, kdy pomoc se záchranou zdraví, života a majetku spoluobčanů poskytnout nejen chceme, ale i ze zákona musíme a zároveň dle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví v některých případech vlastně nesmíme.

To bychom nezdůvodnili ani svému svědomí, natož našim spoluobčanům, starostům obcí či nejširší veřejnosti. Vnímáme, že činnost v jednotkách může klást na členy různé požadavky včetně zdravotních, s ohledem na jejich specializaci, předurčenost či regionální působnost. Naprosto však odmítáme bezdůvodnou povinnost, která může celý dlouhodobě nastavený systém činnosti jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí do značné míry ohrozit,“ pokračují hasiči.

„Dobrovolnictví je pro nás služba veřejnosti. Opakovaně zdůrazňujeme, že nejde jen o činnost v zásahových jednotkách. Vždy jsme připraveni pomáhat tam, kde je potřeba, a tou nejvhodnější formou. Nepromyšlené zákazy a nelogické podmínky však nejsou živnou půdou pro podporu dobrovolné práce,“ uzavírají.

Dobrovolné hasiče dlouhodobě podporuje také Ivo Valenta, který se proti povinnému očkování této profese vymezil. „Tohle nemůže napadnout normálního člověka. Svou práci dělají jen proto, aby pomohli druhým, navíc ve svém volném čase, zadarmo a dobrovolně,“ zdůrazňuje.

Nařídit jim povinné očkování označil za „drzost a pohrdání“. „Jakým právem jim kdo může diktovat? Je to nehorázná drzost a pohrdání těmito lidmi, kteří nezištně pomáhají nám všem a často přitom nasazují vlastní životy,“ nerozumí tomu, jak si něco takového může vůči nim někdo dovolit.

Původní zdroj ZDE

Připomíná, že jsou to právě sdružení dobrovolných hasičů, která jsou nesmírně důležitá v rámci práce s dětmi, které tak smysluplně tráví svůj volný čas kolektivním sportem, soutěžemi a podobně. V neposlední řadě jsou dobrovolní hasiči velmi úzce propojeni se společenským životem nás všech.

„Myslí si tu někdo, že si můžeme dovolit, aby tito lidé se svými aktivitami sekli kvůli nesmyslné a trapné buzeraci? Tohle není o očkování. Nic proti němu nemám a kdo chce, ať se očkuje třeba do zbláznění. Diktátorský přístup k těm, kteří za nás všechny nezištně nasazují životy, je však za absolutní hranou morálky i zdravého rozumu,“ uzavírá Ivo Valenta.

Pozn. redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…