Je zde snaha ukrajinský konflikt eskalovat a vehnat Rusko do války, tvrdí filozof Baudyš

16.08.2014 17:20

Internetový Debatní klub se rozhodl vyjasnit dění na Ukrajině. Pozval si kvůli tomu filozofa, teologa a astrologického poradce Antonína Baudyše a analytika mezinárodních vztahů Daniela Solise. Podle nich na Ukrajině probíhá krvavá barevná revoluce. Poukázali na myšlenku kancléře Otto von Bismarcka, podle něhož by útok na dnešní oblast Ukrajiny oslabil Rusko. Oba diskutující se tak shodli na tom, že události na Ukrajině mají za cíl uvrhnout Rusko do izolace, anebo jej vtáhnout do války.

Je zde snaha ukrajinský konflikt eskalovat a vehnat Rusko do války, tvrdí filozof Baudyš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinské neštěstí

Podle Baudyše mají události na Ukrajině společného jmenovatele – zůstávají nedořešeny. Neví se, kdo stál za střelbou na protestující na Majdanu. A i měsíc po pádu malajsijského letadla nebyla zveřejněna komunikace pilotů s letištěm v Kyjevě ani satelitní snímky ze Spojených států.

Je zde snaha ten konflikt eskalovat a vehnat Rusko do války

„Na mě to dělá dojem, že je tady snaha ten konflikt za každou cenu eskalovat. Nenacházím jiné vysvětlení, než vyhecovat ukrajinskou veřejnost i mocného souseda Rusko do vzájemného konfliktu,“ vysvětlil Baudyš svůj dojem z probíhajícího konfliktu.

Daniel Solis s tím souhlasil: „Celý tento scénář, který začal kolem Vánoc na Majdanu, který měl Ukrajincům přinést pozitivní změnu, se tak vybarvil jako další a mnohem krvavější barevná revoluce, než jaké jsme zažili doposud. Poslední barevné revoluce, které se odehrávaly v arabském světě, se označovaly jako arabské jaro.“

Arabské jaro zanechalo Libyi v rozkladu. V Sýrii se stále válčí

Solis poukázal na dnešní stav některých států, kterými se arabské jaro prohnalo. „Kaddáfí zaplatil životem a jeho země byla zdevastována společným úsilím Spojených států, Británie, Francie a Itálie a dalších, kteří se připojili k této iniciativě na základě jednoznačně účelově interpretovaného usnesení bezpečnostní rady OSN. To už nebylo tak pozitivní. Ta země je dodnes nefunkční, rozpadá se a je naprosto neudržitelná,“ uvedl.

Dalším příkladem je Egypt, kde se dostalo k moci Muslimské bratrstvo, aby bylo záhy poté zneškodněno. Boj o moc tam podle Daniela Solise probíhá pořád.

„V Sýrii už čtyři roky probíhá občanská válka. První demonstranti tam byli placeni Saúdskou Arábií a Katarem za podpory televizí Al Arabíja a Al Džazíra. Vznikl celý ten humbuk kolem Bašára Asada,“ vysvětlil Solis s tím, že dřívější spojenci se obrátili proti Asadovi a označili ho za diktátora, kterého je potřeba svrhnout.

Na Ukrajině vyhecovali lidi k povstání. Vše měla na starost dobře placená klika západních agentů

Stejný scénář je prý vidět na Ukrajině - vyhecovat lidi k nějakému povstání, financovat to skrze neziskové společnosti, například penězi ze Spojených států. „Prezident Janukovyč byl vyhnán a Ukrajina byla obsazena těmi pučisty. Tou klikou dobře placených západních agentů. A teď to vyostřili, že došlo k otevřené občanské válce,“ tvrdí Solis.

Východ Ukrajiny chtěl právo na sebeurčení podobně jako Kosovo. Nyní jsou práva lidí pošlapávána

Na východě Ukrajiny se některé oblasti pokusily odtrhnout a vyhlásit samostatnost. Na rozdíl od Kosova se jim ale upírá právo na sebeurčení. A navíc celý svět mlčí nad tím, že se tam masakrují lidé.

„Nyní jsou lidská práva závažně pošlapávána v oblastech jako je Doněck a Luhansk. A nikdo nic neříká. V případě Kosova to bylo právo na sebeurčení národa. Kosovští Albánci tam představovali většinu, tak měli právo na svůj stát. Mezinárodní právo musí ustoupit stranou. Najednou ale něco takového neplatí pro východ Ukrajiny, kde existuje nějaká etnická skupina obyvatel, kteří se rozhodli, že chtějí sebeurčení, chtějí pokračovat bez Ukrajiny, protože byla převzata ultranacionalistickými skupinami,“ vysvětlil Solis.

Podle něj za tím může být snaha uvrhnout Rusko do izolace, anebo jej vtáhnout do války.

Už Bismarck řekl, že Rusko lze oslabit útokem na Ukrajinu

„Pruský generál Bismarck řekl, že způsob, jak oslabit Rusko, je zaútočit na tuto část, která se dnes nazývá Ukrajinou. Zbigniew Brzezinski ve své knize Velká šachovnice řekl, že Rusko je bez Ukrajiny svým způsobem bezbranné,“ dodal Baudyš svůj postřeh.

„Ukazuje se to i na tom, že Ruská federace není schopná vyzbrojit svou armádu, pokud zbrojní závody na Ukrajině, které doposud dodávaly techniku ruské armádě, ty dodávky nebudou poskytovat. Zdá se, že to je jeden z kalkulů, o které v této věci jde,“ naznačil filozof.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …