Jeden velký politický nevěstinec. Zase jsme se posunuli o kus dál, zoufá Bohumil Doležal

23.10.2016 21:25

Komentátor Bohumil Doležal se na serveru SvobodnéFórum.cz zamyslel nad tím, co plyne z posledních voleb. „Zase jsme se pošoupli o kus dál,“ tvrdí.

Jeden velký politický nevěstinec. Zase jsme se posunuli o kus dál, zoufá Bohumil Doležal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Podle Doležala je nutné se především vyvarovat překotných závěrů. „K prvnímu měl kdekdo sklon bezprostředně poté, co byly vyhlášeny výsledky krajských voleb: Babišovo ANO prý podle očekávání drtivě zvítězilo. Druhý se objevil v titulcích článků po druhém kole senátních voleb: Babišovo ANO v nich prý utrpělo drtivou porážku,“ zmínil. Podle něj je v obou případech přání otcem myšlenky, i když pokaždé si to přeje jiná strana politického sporu. „Především je třeba zvážit, jaká je váha těchto volebních výsledků,“ dodává.

„Pokud jde o krajské samosprávy, jejich pravomoci nejsou nijak omračující. Výsledky voleb však pokrývají celou republiku, voleb se účastní všechna významná celostátní politická uskupení, volební účast bývá mezi 33 a 40 %, a to je dost na to, aby vyslaly věrohodný signál o podpoře celostátních stran a hnutí. Zároveň výsledek voleb vytváří účastníkům předpolí pro následující klíčovou volební soutěž o Poslaneckou sněmovnu,“ zmiňuje Doležal. Podle jeho názoru, který opírá o historii, však není krajskými volbami nic předem rozhodnuto.

Následně se pak ve svých slovech zaměřil na senát, který podle něj funguje v našem politickém systému jako brzda. Vzhledem k malým pravomocem také prý netvoří opozici k exekutivě, a negeneruje tedy ani žádnou vlastní politiku. Což je, jak míní Doležal, dobře, neboť by to zvýšilo už tak dost velkou vratkost našeho politického systému. 

„Tím vším nemá být řečeno, že by si snad koncepce druhé komory nezasloužila nějakou reformu, třeba i důkladnou. Nicméně neměla by být bourána jen na základě účelových politických spekulací prezidenta Zemana a Andreje Babiše. Už to, že jim není po chuti, je nepřímým svědectvím o její užitečnosti. Navíc období hlubokých politických krizí – a v jednom takovém už skoro pět let žijeme – nejsou vhodná pro dalekosáhlé politické reformy ústavních institucí,“ uzavírá pojednání k senátu.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš podle něj v těchto volbách dosáhl typické nevýhry. „A to jak ve srovnání s tím, čeho v minulosti dosáhly ODS a ČSSD, tak s tím, jak daleko sahaly jeho ambice v minulých měsících a týdnech. Nešlo totiž nakonec o žádný volební ‚blitzkrieg‘,“ říká. 

„Zdá se, že panu Babišovi tentokrát nevyšla strategie politického boje ‚proti všem‘. Hlavním sokem byla ČSSD, soupeř v zápase o politickou dominanci, ale šířeji vzato i všechny ‚tradiční politické strany‘ (tradiční politickou stranou v babišovském pojetí je vlastně i KSČM),“ dodává Doležal. 

 

„Boj proti všem“ má podle Doležala velkou šanci na úspěch v dobách, kdy společností zmítá masová hysterie, dnes po skoro tříletém spoluvládnutí a jeho každodenních politických problémech Babišova aura spasitele do značné míry vyčpěla. 

„V senátních volbách se pak ukázalo, že ANO jako politicko-ekonomicko-mediální konglomerát má sice v politické soutěži nekorektní převahu, ale zároveň mu chybí početné ‚tvrdé voličské jádro‘ ochotné chodit k urnám dokonce i ve druhém kole. To je výhoda ‚standardních politických stran‘ proti různým revolučním patvarům ve chvíli, kdy blitzkrieg přerůstá v každodenní poziční politický zápas,“ uvádí komentátor. 

Podle Doležala je Babišova nevýhra dobrou zpávou. Špatnou zprávou však je prý to, že nevyhrál nikdo, což znamená, že vlastně prohrála demokracie. 

Prohlubuje se také rozklad v ČSSD, tvrdí Doležal. „Ještě daleko významnější je všeobecný sklon k pelešení, který zachvátil českou politickou scénu odleva doprava. Většina stran se sice zaklíná heslem ‚S komunisty nikdy‘, ale v současné době, kdy komunistická strana vyšla z voleb výrazně oslabena, to má poměrně malý význam. Je to jen z nouze ctnost, která zastírá daleko větší, nebezpečnější a zároveň všeobecně rozšířenou nectnost: vytváření mesaliancí s Babišovým multifunkčním aglomerátem (obří firma, silné politické hnutí, mocná mediální lobby),“ říká s tím, že Babišův aglomerát je daleko nebezpečnější. A přitom se mu povedlo etablovat se jako integrální součást českého politického systému.

Původní text ZDE.

„Přijaly ho mezi sebe bez odporu i demokratické opoziční strany, a to je velké novum a precedens. Výsledkem je na regionální rovině jeden veliký politický nevěstinec. Celkový dojem tedy zní: Andrej Babiš sice nevyhrál – stejně to však není nic moc,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…