Jeden z nich bude vládnout Praze. V debatě kandidátů posílali Hudečka k Babišovi a Svoboda sliboval lepší tým, než měl minule

29.09.2014 21:28

O co se zasadíte v pozici primátora? To je jen jedna z otázek, na kterou odpovídali lídři osmi stran usilujících o hlasy voličů. Primátor Hudeček (TOP 09) prozradil, že by případným primátorem zůstal i ve chvíli, kdyby došlo na soud v kauze Opencard. Tolik je přesvědčen o své nevině. Politik od Pirátů na sebe „práskl“, že je divnej, ale zlepšuje se to. Došlo i na dopravu v Praze, kulturu či boj s korupcí.

Jeden z nich bude vládnout Praze. V debatě kandidátů posílali Hudečka k Babišovi a Svoboda sliboval lepší tým, než měl minule
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Osmička lídrů politických stran a hnutí, kteří by se rádi v příštím volebním období stali primátorem hlavního města, se utkali ve slovním souboji z Městské knihovny, který on-line přenášel server iDnes.cz. Hosty byli Tomáš Hudeček (TOP 09), Bohuslav Svoboda (ODS), Petr Štěpánek (Trojkoalice), Marta Semelová (KSČM), Jiří Payne ze strany Svobodných, Adriana Krnáčová za hnutí ANO, Miloslav Ludvík (ČSSD) a Jakub Michálek za Českou pirátskou stranu.

O co se zasadíte jako primátor?

„Ačkoli jsem primátorem teprve rok, tak se smlouvy od roku 2013 vyvěšují na internetu,“ začal své vystoupení současný primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09). Prahu prý postupně otvírá a vrací občanům. V podobném duchu se vyjádřil i Bohuslav Svoboda z ODS, on prý v pozici primátora čistil Prahu, což prý některým lidem nevyhovuje, o čemž svědčí i jeho obžaloba v kauze Opencard, kterou byl nucen řešit. Na rozdíl od Hudečka zdůraznil, že v Praze žije celý život, a to dokonce už v šesté generaci. A pokud by se stal primátorem, prý by kolem sebe konečně měl tým lidí, na který by se mohl spolehnout. V minulém období to tolik neplatilo. Zastupitelský klub ODS nebyl jednotný.

„ANO nabízí odborníky, kteří nebyli v žádné politické straně. Chceme primárně řešit dopravu, parkování, bezpečnost, a to i na Václavském náměstí,“ rozpovídala se kandidátka na primátorku Adriana Krnáčová. I ona zdůraznila, že v Praze žije už dvacet let, vychovala zde děti a chce pracovat ve prospěch občanů. Ve svém vystoupení také řekla, že má Prahu velmi ráda, přestože se zde nenarodila. Na odborníky se odvolával také lídr kandidátky Trojkoalice Petr Štěpánek, který zdůraznil, že na kandidátce uskupení figuruje i celá řada starostů, kteří se nebudou muset rozkoukávat ve svých židlích a budou moct začít ihned pracovat.

Za mnou je vidět Motol, připomínal Ludvík

To Miloslav Ludvík z ČSSD připomínal, že za ním stojí odvedený kus práce, který je vidět v nemocnici Motol. „Já hlavně nabízím sebe a svou zkušenost, kterou si každý z vás může ověřit, když projíždí okolo motolské nemocnice. My všichni vám budeme nabízet lepší město, ale důležitá je jedna jediná věc, kdo bude schopen to opravdu zařídit,“ podotýkal lídr kandidátky sociální demokracie v Praze.

Jsem divnej, zaznělo od politika Pirátů

Jakub Michálek z Pirátské strany jasně řekl, že on by primátorem být nechtěl. "Náš kandidát na primátora je až na osmnáctém místě kandidátky, takže o primátorské křeslo budeme usilovat jen v případě, že budeme mít alespoň osmnáct zastupitelů," vysvětlil. Piráti chtějí plnit především kontrolní funkci nezávislé opozice. „Práskl“ na sebe též, že je "dost divnej". "Mám deficity v sociální inteligenci a trochu se straním kolektivu,“ uvedl muž. Postupně se to ale prý zlepšuje. Je třeba dodat, že Michálek vystudoval Právnickou fakultu UK a nyní studuje Matematicko-fyzikální fakultu, konkrétně teoretickou fyziku.

Svoboda a práce

Jiří Payne ze Strany Svobodných prohlásil, že Praha je přeregulovaná. "Tuto regulaci je třeba oslabit, abychom měli opravdu tu svobodu, za kterou jsme před dvaceti pěti lety cinkali klíči v ulicích," vykládal. A ačkoli je velkým liberálem, apeloval na městské strážníky, aby dbali na udržování čistoty ve městě. Aby např. pokutovali majitelé pejsků, pokud po svých čtyřnohých miláčcích neuklidí jejich exkrementy.

Úvodní slovo dostala i Marta Semelová (KSČM), která zdůraznila, že člověk není svobodný, pokud je bez práce. „KSČM je přesvědčena, že svoboda není tam, kde není práce a střecha nad hlavou,“ prohlásila. Připomněla, že za minulého režimu lidé měli práci i střechu nad hlavou. „Komunisté nebyli ti, kteří v posledních dvaceti pěti letech tuto zemi rozkradli,“ zdůraznila.

Praha bez bariér

Následně se kandidáti věnovali tématice dopravy. Hudeček slíbil bezbariérovou Prahu - přesněji řečeno metro - do deseti let. Podle Svobody se musí dokončit vnitřní dopravní okruh, jinak se toho v dopravě v Praze mnoho nezmění. Krnáčová zdůraznila, že v dopravě preferuje chůzi, a její prioritou je, aby se na ulicích cítil stejně bezpečně osmiletý klučina, stejně jako osmdesátiletý dědeček. Payne se vyjádřil k dopravě na kole po městě, cyklisté by se podle jeho názoru měli více chovat jako účastníci silničního provozu.

A jako poslední se k tématu dopravy vyjádřil Štěpánek. „Nejde o to, kam vytlačit auta, ale jde o to, jak dopravu lépe uspořádat. Nám se líbí vídeňský model, který v dopravě zvýhodňuje rezidenty,“ podotkl Štěpánek. V obecné rovině se mu prý koncept vídeňské dopravy líbí natolik, že by ho prosazoval i ve veřejné dopravě.

Kultura a korupce v autoškolách v Praze

Lídři se také vyjadřovali k otázce, jak by se vypořádali s kulturním životem v Praze. „Je těžké mluvit o kultuře v Praze, když Praha nemá kulturní politiku a stát nemá kulturní politiku,“ prohlásila Krnáčová. V této otázce by se ale obrátila spíše na odborníky, byť sama s ohledem na svou dávnou profesi preferuje výtvarné umění. Michálek oponoval, že kulturu nelze řídit nijak centrálně. On by prý raději nastavil transparentní financování pro neziskové subjekty, které se kultuře věnují.

Následně došlo i na téma dříve zkorumpovaných zkušebních inspektorů v autoškolách. Jak by se lídři stran a hnutí vypořádali právě s korupcí? Z nemocnice mám tu zkušenost, že pomůže větší odpovědnost bezprostředního nadřízeného. Pokud budeme stále a stále vymýšlet nové protikorupční strategie, tak se za chvíli utopíme v papírech,“ podotkl Ludvík.

Semelová hovořila o korupci obecně a volala po průhlednosti zadávání veřejných zakázek. „Dále požadujeme, aby se vytvořil ceník prací a ceník služeb v místě obvyklých,“ podotkla Semelová.

Opencard

V debatě přišel na přetřes i projekt karty Opencard. Vyjadřoval se k němu nejen primátor Hudeček. Ten na úvod zdůraznil, že se rada města rozhodla nehodit kartu do koše, rozhodla se projekt zachránit a teď je za to stíhána. „Kdybych nebyl tolik přesvědčen o své nevinně, tak bych přijal nějakou zodpovědnost, ale takhle to nepřichází v úvahu,“ řek Hudeček, který dal jasně najevo, že by po případném volebním vítězství zůstal v křesle primátora i během soudního procesu, pokud na něj v kauze vůbec dojde.

Vyjadřoval se také k dotazu z publika od členky Pirátské strany, zda si svou kampaň nechává hradit z rozpočtu města. Narážela tím na informační kampaň, kde Hudeček představoval úspěchy města za poslední rok. Hudeček se bránil tím, že nešlo o jeho kampaň, že šlo skutečně o kampaň představující dosažené úspěchy za rok fungování města pod jeho vedením. Šlo o částku 350 tisíc korun. „A vzhledem k tomu, že jsem primátorem teprve rok, tak ať udělám, co udělám, jsem napadán za to, že si dělám předvolební kampaň, protože jsem se stal primátorem pouhý rok před volbami," rozčílil se.

K Operncard řekl své i Svoboda. Obvinění proti němu jsou prý tak slabá, že si jich nevšímá. Spíše než jemu způsobí vrásky spíše státní zástupkyni.

Štěpánek za časů Bémových

Štěpánek čelil také dotazu, jak vzpomíná na své členství v Radě města z dob primátora Pavla Béma. Radním byl tři roky, a to radním pro životní prostředí. „Pro Opencard a Blanku jsem nehlasoval, to zdůrazňuji, a naopak jsem po sporech o tyto projekty přešel do opozice," zdůraznil. Své řekl i k odpadu v Praze. Musí se změnit systém svozu odpadu, přičemž změna by se měla týkat nakládání s bioodpadem.

Klaus a Bém na videu

V závěru došlo i na jedno video, na kterém vystoupil Václav Klaus. Tam jasně řekl, že politická scéna je rozbitá, pro kohokoli bude prý těžké uspět, a mimo jiné zmínil, že ODS v čele s Bohuslavem Svobodou pravděpodobně neuspěje. „ODS to snad nemyslí vážně,“ pronesl mimo jiné Klaus. Svoboda se proti exprezidentovi vymezil a dal najevo, že věří v úspěch ODS.

Na dalším videu se objevil Pavel Bém, který jasně řekl, že ani on sám, ani jeho rada tunel Blanka neprodražila. A Hudečka označil za pološíleného. „V roce 2006 někdo zadal tunel, ale čtyři roky se stavěl trochu jiný tunel, za čtyři roky se na to přišlo,“ začal své vyjádření Hudeček. "Tunel se prodražil a nebylo možné to ve vší čistotě zaplatit, proto musel proběhnout soud. Následně byl tunel zaplacen a dostaven," vykládal dále. Se smíchem se bránil i myšlence pána z publika, že je členem hnutí ANO.

Pán se Hudečkovi omluvil a obrátil se na Adrianu Krnáčovou, zda jí není divné, že za ní stojí miliardář Andrej Babiš. Krnáčové to prý nevadí a je prý připravena doložit mu případné výdaje za kampaň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…