Jeden z vězňů žádá o milost, protože se bojí popelnic, říká právnička

11.08.2016 12:23

Posuzování žádostí o prezidentskou milost někdy připomíná detektivní práci. V rozhovoru pro ČTK to řekla vedoucí ústavněprávního oddělení ministerstva spravedlnosti Tereza Krupová. Žadatelé totiž často zapomínají uvést podstatné údaje o sobě a své trestní kauze, což celý proces výrazně zpomaluje. Většinu žádostí zvládne tříčlenný tým právníků vyřídit do čtvrt roku od jejich podání.

Jeden z vězňů žádá o milost, protože se bojí popelnic, říká právnička
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Žadatelé by měli žádost především racionálně odůvodnit a uvést v ní veškeré své nacionále, spisovou značku rozsudku a který soud je odsoudil. Když někdo napíše jen ‚jsem Jan Novák, pusťte mě‘ nebo ‚byl jsem odsouzen soudem v Kladně, dejte mi milost‘ – a i takové žádosti tu máme – pak nám to hodně zpomaluje práci,“ popsala Krupová.

Právníci musí v souvislosti s neúplnými žádostmi kontaktovat věznice, soudy a rejstříky trestů, kde složitě zjišťují například to, jaký trestný čin vlastně chce několikanásobný pachatel omilostnit. Doplňující otázky občas pokládají také rodině odsouzeného nebo orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Pokud žadatel upozorňuje na své zdravotní problémy, měl by v ideálním případě předložit i lékařskou zprávu, čímž rozhodování urychlí. Naopak podrobným líčením svých celoživotních peripetií si nijak nepomůže.

Odsouzení raději píší ručně

Přestože právě závažné zdravotní problémy jsou jediným kritériem, které ministerstvu umožňuje postoupit žádost prezidentovi, žadatelé je často nezmiňují. Tradičně spíše argumentují tím, že nic nespáchali, že trestní řízení nebylo v pořádku nebo že mají ženu a děti. Ačkoliv pisatelé mohou využít formulář, který ministerstvo rozeslalo do věznic a zpřístupnilo na svém webu, volí odsouzení spíše ručně psané dopisy, k nimž občas přikládají třeba fotografie svých potomků nebo jejich vysvědčení ze školy.

Deset dopisů ročně od lidí, kteří věří Kajínkovi

Někteří žadatelé zkoušejí štěstí stále dokola. Na ministerstvo například pravidelně – a neúspěšně – píše vězeň, jenž uvádí, že nemůže zůstat za mřížemi, protože tam má strach z popelnic. „Opakovaně se na nás obracejí jednak lidé, kteří mají pocit křivdy a tvrdí, že jsou uvězněni neprávem, jednak fanoušci ‚mediálních celebrit‘,“ podotkla Krupová. Každoročně tak třeba dorazí deset dopisů od lidí, kteří věří v nevinu doživotně odsouzeného vraha Jiřího Kajínka.

Žádost je bezplatná

Písemnou žádost může podat jakákoliv fyzická nebo právnická osoba, proti níž je vedeno trestní řízení nebo která si odpykává trest, případně i někdo další v její prospěch. Žádost je bezplatná. Současný prezident Miloš Zeman se drží svého názoru, že milostmi se má „šetřit jako šafránem“, a za celou dobu ve funkci zatím udělil dvě. Vedle vážného zdravotního stavu žadatele si nastavil i další dvě podmínky: aby měl pachatel zajištěné rodinné zázemí a aby neměl na svědomí závažný trestný čin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…