Jednadvacet senátních finalistů podepsalo závazek k ochraně demokracie

12.10.2018 10:55

Závazek k ochraně demokratických hodnot v rámci projektu Chvíle pro Senát podepsalo 53 adeptů z původních 236 kandidátů na senátory. Jednadvacet z nich postoupilo do nynějšího finále senátních voleb. Podepsaný závazek může být určitým vodítkem pro voliče, uvedl dnes Lukáš Kraus z výzvy Mantinely demokracie, která projekt připravila společně s iniciativami Společně to dáme a Milion chvilek pro demokracii.

Jednadvacet senátních finalistů podepsalo závazek k ochraně demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podpis - ilustrační foto

Sedmibodový závazek podle Krause podepsali oba senátní finalisté v Praze 2, na Šumpersku a na Opavsku. V dalších 13 obvodech se k němu připojil jen jeden z finalistů. Signatáři mimo jiné přislíbili nepodpořit návrh zákona, který by byl v rozporu se základními lidskými právy a svobodami, ani změnu systému voleb do Sněmovny z poměrného na většinový. Slíbili hájit nezávislost státního zastupitelství a veřejnoprávních médií.

Někteří kandidáti odmítli podepsat závazek s poukazem na to, že stejné hodnoty vyplývají ze slibu zákonodárce a že důležitější jsou skutky. „O mých jasných demokratických postojích svědčí moje činy, ne podpisy. To je jako bych měl podepisovat, že se nemá lhát a krást. Pro mě to je samozřejmé,“ uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Na senátorský slib poukázali diplomat Pavel Fischer a místopředseda Senátu Jiří Šesták (za STAN).

Webový projekt nabízí přehled informací o kandidátech včetně údajů o tom, zda a koho veřejně podporovali při letošních prezidentských volbách. Projekt upozorňuje také na kontroverzní kroky jednotlivých adeptů na senátory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…