Jednají s námi, jak kdyby měli na stole revolver. Rozhořčené vystoupení Borise Johnsona o chování EU

15.09.2020 20:15

Britský premiér Boris Johnson prohlásil, že Evropská unie hrozí Británii, že zavede blokádu na vývoz britských zemědělských výrobků do Evropské unie. „EU s námi jedná s revolverem na stole a já doufám, že ho dá pryč, ať můžeme dosáhnout podobné dohody o volném obchodu, jakou má Velká Británie například s Kanadou,“ pověděl britský předseda vlády. I kvůli tomu podporuje premiér sporný zákon, který prý porušuje mezinárodní právo.

Jednají s námi, jak kdyby měli na stole revolver. Rozhořčené vystoupení Borise Johnsona o chování EU
Foto: repro Youtube
Popisek: Britský premiér Boris Johnson

Britské listy přišly s komentářem ohledně plánu britského premiéra Borise Johnsona na porušení už uzavřených a ratifikovaných mezinárodních dohod mezi Velkou Británií a Evropskou unií v rámci dohod o brexitu. Plán měl nahradit klíčová ustanovení brexitové dohody opačnými ustanoveními britského zákona. Tento zákon byl schválen při druhém čtení většinou 77 hlasů, 340 proti 263.

Celý článek ZDE:

Anketa

Mělo by Česko stavět další bloky jaderných elektráren?

89%
11%
hlasovalo: 8771 lidí

Johnson tvrdí, že zákon je nutný, aby bylo Evropské unii zabráněno přijmout extrémní a nepřijatelnou interpretaci ustanovení v dohodě o brexitu ohledně Severního Irska. „Tvrdil, že Brusel nyní hrozí, že vytvoří blokádu pro vývoz britských zemědělských produků do EU a bude trvat na vybírání cel pro všechno zboží dopravované do Severního Irska z hlavního britského ostrova.  Podobně jako Donald Trump Johnson používá k prosazení svých pochybných cílů ultranacionalistické rétoriky,“ neváhaly napsat blisty.

Britský premiér v pondělí prohlásil, že Evropská unie při jednáních s britskou stranou o vztazích po brexitu nechává revolver na stole, což podle něj brání jednání o dohodě o volném obchodu. „EU s námi jedná s revolverem na stole a já doufám, že ho dá pryč, ať můžeme dosáhnout podobné dohody o volném obchodu, jakou má Velká Británie například s Kanadou,“ pověděl Johnson podle agentury Reuters.

Podle blistů však někteří představitelé konzervativců uznali, že nemohou podpořit tento zákon v současné podobě, jelikož se má jednat o porušení mezinárodního práva. „Poslanci dolní sněmovny začnou návrh zákona podrobně větu po větě zkoumat od úterý. Budou příští týden hlasovat o dodatcích k tomuto zákonu, které se budou pokoušet ten zákon zneutralizovat, a očekává se, že je někteří konzervativní poslanci schválí,“ informovaly blisty.

Někteří pozorovatelé upozornili na to, že pro zákon hlasovalo pouze 340 poslanců. Konzervativců je přitom ve Sněmovně 364 a pro tento zákon kromě Konzervativců mělo hlasovat i osm poslanců z  ultrakonzervativní unionistické severoirské strany DUP. Johnsona tedy nemělo podpořit 32 poslanců z vlastní strany.

reklama

autor: tle

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…