Jednání byla bezvýsledná, přiznal ministr Ťok čtenáři PL. Šlo o stavební firmy na D1

21.12.2018 14:16

Kritická situace na dálnici D1, kterou v uplynulých týdnech pocítily desítky tisíc řidičů, byla častým tématem dotazů našich čtenářů. Tyto otázky samozřejmě mířily především na ministra resortu Dana Ťoka (ANO). Ten na ně odpovídal v pátek odpoledne.

Jednání byla bezvýsledná, přiznal ministr Ťok čtenáři PL. Šlo o stavební firmy na D1
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dan Ťok, ministr dopravy

„Dobrý den pane ministře. Jak je možné, že jste doposud neodvolal ředitele ŘSD za nevymáhání dodržování smluv ohledně D1? Pochybuji, že o tom, co se měsíce děje na D1, ředitel nevěděl, musel vědět o tom, že nastanou problémy nedodržováním termínů stavební firmou a nejednal nápravu," zněla jedna z otázek.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte letošní práci premiéra Andreje Babiše?

81%
3%
1%
5%
10%
hlasovalo: 18734 lidí
Dan Ťok ve své odpovědi uvedl, že „modernizaci úseku D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem začaly na jaře letošního roku a už v létě jsme zaznamenali určité zpoždění. Nebyl to však jediný úsek, kde k němu došlo. ŘSD v takových situacích okamžitě vstupuje se zhotovitelem v jednání s cílem dosáhnout nápravy. Ve všech případech, kromě jednoho, k dohnání skluzu také došlo. S konsorciem firem, které pracovaly u Humpolce, bylo jednání bezvýsledné."

Ministr dopravy na svém profilu na ParlamentníchListech.cz dále konstatoval, že vypovězení smlouvy nelze považovat za ideální řešení, neboť vždy představuje zdržení stavby jako celku. Je podle jeho slov nutné připravit novou soutěž a soutěžit nového zhotovitele.

„Pro řidiče to znamená prodloužení uzavírek, a proto se vždy nejprve snažíme zhotovitele donutit k tomu, aby splnil, k čemu se zavázel," doplnil člen kabinetu Andreje Babiše.

Další odpovědi ministra Ťoka naleznete ZDE.

Prohlášení ŘSD několik dnů před kolapsem na D1:
 
Za kolaps na dálnici D1 může podle Kraje Vysočina nepřipravenost modernizovaného úseku s uzavřenými levými pruhy mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem na zimní podmínky. Právě zde dostala firma Geosan Group příkaz k opravě vysypaných kaveren. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tak jelo situaci na místo zkontrolovat, v sobotu ani v neděli však nikdo na opravě vysypaných kaveren nepracoval, uvedl mluvčí Jan Rýdl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …