Jednání o vládě: Zeman prý nechce Zaorálka, tlačí na zahraničí svého muže. A vše může být jinak

29.11.2013 8:02

Povolební vyjednávání vrcholí, jednou z klíčových záležitostí zůstává dohoda o personálním složení budoucí koaliční vlády. Podle zákulisních informací chce svého člověka v Sobotkově vládě i prezident Miloš Zeman. Tím by mohl být šéf hradní diplomacie Hynek Kmoníček. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce ale na post prosadit svého spojence Lubomíra Zaorálka. Ve hře je i poslanec hnutí ANO Martin Stropnický.

Jednání o vládě: Zeman prý nechce Zaorálka, tlačí na zahraničí svého muže. A vše může být jinak
Foto: hns
Popisek: Hynek Kmoníček

Podle informací Hospodářských novin hledá prezident Miloš Zeman, kterému se prý rozpadlo hned několik mocenských plánů, nové spojence a nepouští ze zřetele ani vznikající vládu. Jeho novou taktiku nazývá deník "tah Kmoníčkem".

Spekuluje se o tom, že Hrad usiluje o post ministra zahraničí pro šéfa prezidentské diplomacie Hynka Kmoníčka. Ten sám to nevyvrátil. "Samozřejmě že v případě, kdy by v nějakém okamžiku mohlo takové řešení situaci zjednodušit a něčemu rozumnému napomoci, dokázal bych se s panem prezidentem dohodnout," uvedl.

Když se dva perou, třetí se směje

O Ministerstvo zahraničních věcí má ale zájem i sociální demokracie a hnutí ANO. Sobotka by v ministerském křesle rád viděl svého spojence Lubomíra Zaorálka, kterého ale se Zemanem rozděluje dlouholeté nepřátelství. Kmoníčkovo angažmá Sobotka nepřímo vyloučil. "Pokud bude mít ČSSD ministra zahraničí, vidí lepší a silnější kandidáty," uvedl.

Z této situace by mohl podle HN těžit Martin Stropnický, kandidát na šéfa resortu hnutí ANO. Faktem totiž zůstává, že Zeman hledá v politice nové spojence a po vzájemné schůzce prezidenta Zemana a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše se prý už tak nepřekonatelně nejeví ani problém s lustračním osvědčením.

Vše záleží na dohodě Zemana a ČSSD

V rozhovoru pro deník Právo Kmoníček uvedl, že mu ministerské křeslo zatím nikdo nenabídl, nevede ani žádná jednání. "Jsem kariérní diplomat a řadový člen ČSSD, který pracuje v kanceláři prezidenta. Každá moje případná jiná úloha je věcí dohody ČSSD a prezidenta," řekl. Osobní ambice jsou podle něj vedlejší, nyní je potřeba dohod, politických kompromisů a práce.

Kmoníček nevěří, že by existovala paranoia, která by činila nedůvěryhodným každého člena ČSSD, jenž pracuje pro prezidenta. "Naopak, u obou pánů sleduji zvolna stoupající potenciál jisté základní důvěry, který je pro příští spolupráci klíčový," uvedl.

Šéf hradní diplomacie nechce ani naznačovat, že by Zeman mohl blokovat vládu, pokud by resort zahraničí získal Zaorálek. "To nechme na prezidentovi. Pro mě je klíčový vztah Hradu a MZV," podotkl Kmoníček pro Právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…