Jedy na Ukrajině? Zapadlá informace. Rusko? Čína bortí senzaci

14.03.2022 7:14

Rusko požádalo Čínu o ekonomickou a vojenskou pomoc v souvislosti s válkou na Ukrajině, uvádí americké deníky s odkazem na zdroje z Bidenovy vlády. Nicméně, čínský velvyslanec v USA uvedl, že o ničem takovém nikdy neslyšel. Právě dnes se má mezi Čínou a USA uskutečnit diplomatické jednání. Spojené státy také Čínu obviňují, že šíří dezinformace Ruska o biologických zbraních a varují před jejich použitím Ruskem. V pátek pak WHO dle agentury Reuters Ukrajinu vyzvala, aby zničila své vzorky nebezpečných nemocí.

Jedy na Ukrajině? Zapadlá informace. Rusko? Čína bortí senzaci
Foto: Repro Gov.cn
Popisek: Čínský prezident Si Ťin-pching, videokonference s prezidentem USA

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí
Deníky Washington Post a Financial Times uvedly, že Rusko požádalo Čínu o vojenskou a ekonomickou pomoc. Zdrojem je nejmenovaný představitel Bidenovy vlády, který nespecifikoval, o co konkrétně by mělo Rusko žádat.

USA čínské kroky v souvislosti s válkou na Ukrajině bedlivě sledují. Poradce prezidenta pro záležitosti bezpečnosti Jake Sullivan se má dnes setkat s čínským diplomatem Jangem Ťie-čch’em.  A hodlá ho dle New York Times varovat před pomocí Rusku. „Říkáme Pekingu přímo, že pokud by Rusku pomáhali obejít sankce nebo ho jinak podporovali, tak z toho vyvodíme důsledky,“ uvedl Sullivan na CNN a dodal: „Nedovolíme, aby někdo poskytl Rusku záchranu od těchto sankcí, jakákoliv země kdekoliv na světě.“

Nicméně, jak informovala agentura Reuters, mluvčí čínské amabasády ve Washingtonu o žádné žádosti ze strany Ruska „nikdy neslyšel“ a řekl, že prioritou čínské vlády je, aby se situace na Ukrajině nevymkla kontrole.

WHO: Zničte vzorky

Dle New York Times Bílý dům kritizoval Čínu, že prý pomáhá Kremlu šířit dezinformace o Spojených státech a Ukrajině, například o financování výzkumu biologických a chemických zbraní na Ukrajině. V pátek Rusko na radě bezpečnosti OSN svolalo schůzi, aby tyto domněnky prezentovalo a Čína svolání schůze podpořila. USA varují před možností, že Rusko se chystá použít na Ukrajině biologické či chemické zbraně nebo je naopak použít tak, aby to vypadalo, že je použila Ukrajina.

V této souvislosti je pak důležitá výzva Světové zdravotnické organizace, která v pátek doporučila Ukrajině, ať zničí všechny vzorky nebezpečných nemocí ve výzkumných ústavech pro případ, že by byly zasaženy a mohly se rozšířit mezi obyvatelstvo. Stejně jako jiné země má i Ukrajina laboratoře, které tyto nemoci zkoumají, dodává agentura Reuters s tím, že tyto ústavy dostávaly finanční podporu USA, EU a WHO. Jaké vzorky má konkrétně Ukrajina zničit od WHO nezaznělo, stejně tak zda se vláda hodlá doporučeními řídit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…