Jefim Fištejn: Česká média si neuvědomují, že na východě Ukrajiny je fašistické povstání. Inspirované mužem, který chce nový středověk

28.07.2014 11:51

I přes všechny texty nemají česká média jasno v tom, co se vlastně děje na ukrajinských bojištích, píše komentátor Jefim Fištejn. Podle něj jsou proruští vzbouřenci fašisté a dokládá to na několika příkladech.

Jefim Fištejn: Česká média si neuvědomují, že na východě Ukrajiny je fašistické povstání. Inspirované mužem, který chce nový středověk
Foto: Archiv
Popisek: Jefim Fištejn

„Není třeba hádat, jak si vzbouřenci představují zřízení budoucí ‚sociální lidové republiky‘, stačí si přečíst jejich dokumenty. Bude v ní povolena jen taková soukromá nebo kolektivní iniciativa, která prospívá rozvoji lidu, avšak bude striktně zakázán ‚lichvářský bankovní kapitalismus tyjící z úvěrových úroků‘. Stačí jen trocha vzdělání, aby se jeden rozpomenul na to, že kladení proti sobě ‚parazitického bankovního kapitálu‘ a kapitálu výrobního – ‚národně orientovaného‘ – bylo oblíbeným trikem všech fašistických hnutí 20. století,“ píše na serveru Reflex.cz Jefim Fištejn.

„Ze stejných zdrojů si autoři manifestu lidových republik vypůjčili také tezi o tom, že velké majetky mají být přísně kontrolovány v zájmu společnosti. Pro ty, kteří se zajímají o vývoj politických ideologií na domácí scéně, bude objevné dozvědět se, že doněčtí válečníci jsou horlivými zastánci přímé demokracie. Přímá lidovláda se má uskutečňovat prostřednictvím referend a různých typů sovětů. Ani slůvkem se manifest nezmiňuje o nějakých politických svobodách (tisku, slova, shromažďování a politického sdružování),“ dodává.

„Máme tak před sebou posmrtnou masku z korporativního státu Mussolliniho, Salazara, Franca, Pétaina a jejich méně věhlasných nohsledů. Pomocí korporativního zastupitelstva se snažili obrodit stavovský systém středověku,“ varuje Fištejn a ukazuje při tom na jednoho člověka.

„Duchovním vůdcem a praktickým rádcem vzbouřenců je profesor konzervativních studií na Moskevské státní univerzitě Aleksandr Dugin, teoretik moderního fašismu a propagátor ‘nového středověku‘. Do dnešních podmínek úspěšně zasazuje sny ideologů takzvané konzervativní revoluce, jež klestily cestu fašismu a nacismu,“ tvrdí Fištejn. Nezmiňuje však už, že setrvání profesora Dugina na Moskevské univerzitě je nyní nejasné – informovala o tom například i britská BBC. Dugin přišel o vedoucí místo, profesorem zatím má zůstat do září.

Celý text si PŘEČTETE ZDE.

„‘Rekonstruktéři středověku‘,  jak si říkají její samozvaní vůdcové žijící ve světě ve stylu fantasy a gothic s jejím kultem síly a krve, se dnes pokoušejí probourat se do sice nedokonalé, leč mírové reality, v níž žijeme. Pokud se jim to podaří, náš život se stane peklem,“ varuje na konec Fištejn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…