Jen co vyžehlila jeden průšvih, vyvstaly dva další. Hillary Clintonová se nezastaví

07.11.2016 8:51

FBI nakonec Hillary Clintonovou stíhat nebude, ale přesto se na prezidentskou kandidátku demokratů v posledních dnech valí jedna pohroma za druhou. Naposledy vyšlo najevo, že nechávala tisknout svoji hospodyni dokumenty obsahující citlivé informace a se svým rivalem Berniem Sandersem uzavřela před vnitrostranickými primárkami „pakt o neútočení“.

Jen co vyžehlila jeden průšvih, vyvstaly dva další. Hillary Clintonová se nezastaví
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Clintonová

Jednou z hlavních postav „e-mailové aféry“ Hillary Clintonové je překvapivě také její hospodyně filipínského původu Marina Santos. Tehdejší šéfka americké diplomacie totiž Santosovou zdaleka nepověřovala jen úkoly, které souvisí s úklidem jejího domu ve Washingtonu, jež je označován jako Whitehaven. Santosová si pravidelně zpestřovala fádní luxování, utírání prachu či zalévání květin také tisknutím důležitých vládních dokumentů. A to přesto, že neměla bezpečnostní prověrku.

„Filipínská babička“ si tak mohla přečíst návrhy projevů, pomocné poznámky před telefonickými hovory s vůdci z celého světa a další důvěrné informace ministerstva zahraničí, za které by nejenom novináři platili zlatem. Konkrétně tak Santosová v roce 2012 dle uniklých e-mailů tiskla dokumenty, které se zabývaly novým prezidentem Malawi, v dubnu stejného roku zase e-mail s předmětem „revize k dohodě s Íránem“. Oba tyto e-maily byly označeny za „důvěrné“.

Anketa

Bez ohledu na to, po čem toužíte: Jak to podle vás dopadne v USA?

hlasovalo: 7288 lidí

Jak píše New York Post, přes všechny výše uvedené informace nebyla Santosová nikdy požádána, aby FBI předala svůj počítač, ze kterého tiskla důvěrné dokumenty. „Vše rovněž nasvědčuje tomu, že Santosovou FBI ani nepovažovala za klíčového svědka a nevedla s ní žádný formální rozhovor. Přitom právě filipínská služebná Clintonové by mohla velmi dobře vědět, kam se ztratil Apple MacBook a USB flash disk, které obsahují archivované e-maily,“ míní New York Post.

Nemenší pohoršení vzbuzují mezi americkými voliči také další závažné informace, které vnášejí více světla do údajně „lítého“ souboje mezi Hillary Clintonovou a Berniem Sandersem ve vnitrostranických primárkách. Ze zveřejněných dokumentů na serveru WikiLeaks vyplývá, že oba prezidentští kandidáti spolu před primárkami uzavřeli „pak o neútočení“. Když se jednou Sanders až příliš otevřeně vyjadřoval o bohatství Clintonové, členové jejího týmu poukazovali na „porušení dohody“.

Jak uvádí New York Post, kritický e-mail odeslal vedoucí kampaně Clintonové Robby Mook 26. května 2015 předsedovi kampaně Johnu Podestovi. V e-mailu s předmětem „Kritika Sanderse“ Mook konkrétně uvádí, co se mu na výrocích Sanderse nelíbilo, a upozorňuje na to, že podobné komentáře nejsou v souladu s uzavřenou dohodou. „Bylo by dobré na to Sanderse upozornit prostřednictvím jeho spojence, zákonodárce Petera Welche,“ psal Mook v e-mailu.

Sanders krátce před tím hovořil o bohatství rodiny Clintonových v rozhovoru pro televizi. „Nebudu tady odsuzovat Hillary a Billa Clintonovy za to, že si vydělali obrovské množství peněz. Nicméně mohu říci, že tolik peněz vás může izolovat od reálného světa,“ konstatoval velký kritik Wall Street coby symbolu „zhýralého kapitalismu“ Sanders, který byl svými příznivci vnímán jako představitel levicovějšího křídla demokratů a alternativa vůči Clintonové, jež byla považována za zástupkyni „establishmentu“. Buď jak buď, předchozí materiály, které server WikiLeaks publikoval, FBI za důvod ke stíhání nepovažuje a Clintonová si tak může prozatím oddychnout a soustředit se závěr své kampaně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…