Jen dva tisíce? Síkela to odmítl. „Plynu je na planetě dost,“ říká

03.08.2022 20:35 | On-line

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) pocítí domácnosti slevu již v říjnovém vyúčtování. Odmítá, že by vláda na podzim kompenzovala jen drahou elektřinu. Podle jeho slov pro server Seznam Zprávy se počítá i s plynem.

Jen dva tisíce? Síkela to odmítl. „Plynu je na planetě dost,“ říká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Kabinet Petra Fialy (ODS) čeká s pomocí kvůli drahým energiím na podzim. Nezvolil například zastropování cen energií nebo zrušení DPH, odpustí ale poplatky na obnovitelné zdroje energií. Zároveň bude zaveden takzvaný úsporný tarif, jenž by měl lidem přímo na zálohách kompenzovat vyšší ceny elektřiny a plynu, případně tepla.

„Lidem a firmám budeme od října po dobu 12 měsíců kompenzovat vysoké ceny energií částkou 66 miliard korun, což je skutečně horní hranice toho, co si může státní rozpočet dovolit,“ uvedl v té souvislosti ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). 

Spekulace o tom, že by od října do prosince kompenzace činila jen dva tisíce korun a týkala by se jen záloh na elektřinu, Síkela v rozhovoru odmítá. Jediný problém, který aktuálně připouští, je, že není zatím technicky vyřešeno, jak se bude proplácet kompenzace u lidí, kteří přijímají teplo centrálně. 

„Úsporný tarif pokrývá celou topnou sezonu a částečně ho vyplatíme v roce 2022 a částečně v roce 2023. Kromě toho pomůžeme domácnostem tím, že za ně zaplatíme poplatky za obnovitelné zdroje a s tím začneme hned od začátku topné sezony, tedy od začátku října tohoto roku a následně dalších 12 měsíců v příštím roce. Tyto poplatky nyní domácnosti platí měsíčně, a domácnosti tedy tuto vládní pomoc na svých fakturách pocítí také na měsíční bázi,“ poznamenal Síkela. 

„My řešíme dvě věci. Jakoukoli formu podpory vláda financuje na dluh. A proto na jedné straně musíme pomoct tam, kde je to potřeba a držet náš slib, že nenecháme nikoho padnout. Na druhé straně máme rozpočtovou zodpovědnost,“ zdůraznil také Síkela.

Závěrem pak hovořil o tom, že ceny plynu nejen v Evropě, ale napříč trhem tlačí ruský prezident Vladimir Putin. „Plynu je na planetě dost. Jsem přesvědčen o tom, že v okamžiku, kdy se Evropa zbaví závislosti na ruském plynu, tak se ceny plynu stabilizují a půjdou dolů,“ prohlásil Síkela.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…