Jen naznačíte a máte utrum. Advokát Rajchl vrátil úder kavárně

23.04.2022 18:44 | Ze sítí

Není tu jen hodný princ a zlý drak. Právník a politik Jindřich Rajchl v rozhovoru pro Nadační fond Svědomí národa, kritizuje, že v rámci válečného konfliktu na Ukrajině dochází k potlačování plurality názorů a k omezování svobody slova. Obává se cenzury i směřování do totality. Opřel se do premiéra, že lže a vypíná weby jen proto, že nedržely linii hlavního názorového proudu. Také vládní pomoc Ukrajině považuje za nekoncepční; posílat zbraně do válečné zóny je „jako nosit k požáru kanystry s benzínem“.

Jen naznačíte a máte utrum. Advokát Rajchl vrátil úder kavárně
Foto: archiv J. Rajchl
Popisek: Advokát Jindřich Rajchl.

„Díváme se na situaci, která není férová, kde se z mého pohledu dějí věci, které nemají v demokratické společnosti prostor. Zejména v posledních dvou letech je to častý jev, který v podstatě sledujeme už na každém kroku,“ uvedl Rajchl.

Je podle Rajchla Ruská federace nástupcem SSSR? „V právní rovině je Rusko zcela jistě nástupcem Sovětského svazu, ale srovnávání s rokem 1968, to byl konflikt, který měl úplně jiné příčiny, bylo to prostě úplně něco jiného,“ řekl.

Je Česko z diplomatického hlediska vazalským státem, který bude vždy ve vleku velkých státních celků? „Záleží vždy na tom, jakým způsobem se vedení státu chová. Pokud budeme mít stále narativ, že se bez velkého bratra neobejdeme, tak se logicky budeme stále snažit schovat někam do stínu někoho velkého...“

Přitom podle něj naše země má na to, aby byla samostatnou, suverénní zemí s jasně definovanou zahraniční politikou. „Nemusí být státem, která je neustále ve vleku někoho dalšího, a konat tak, jak někdo druhý chce,“ míní.

  • Celý rozhovor k poslechnutí ZDE

Když čte titulky, že Česko se nyní stalo důležitým mezinárodním hráčem, je mu prý do smíchu: „Protože je to celé přesně obráceně. My jsme naskočili na vlnu, kterou jsme si ještě o to víc přiživili. Německo, Rakousko ani Maďarsko se k tomu konfliktu na Ukrajině nestaví takhle hystericky,“ všímá si.

Dnes se nosí jen jeden názor vyhovující oficiální linii. „Žádná agrese není ospravedlnitelná, ale tady spolu s tím vznikl takový narativ, že když někdo naznačí, že konflikt je daleko složitější a není jen pravá nebo levá, tak je z vás automaticky zastánce Putina, proruský troll a podobné věci. Tyto otázky je ale třeba si klást, odpovídat na ně a vést k nim otevřenou diskusi. Když vás někdo hned onálepkuje, že tím schvalujete agresi, to je samozřejmě směšné a naivní. Svět není černobílý, není tu jen hodný princ a zlý drak, je tu celá řada aspektů, které je třeba vzít v potaz. Poslední dny nám to na tom konfliktu ukazují zcela jasně a jednoznačně,“ pokračuje Rajchl

„Nebuďme hysteričtí. Nenaskakujme na každou návnadu, kterou nám někdo hodí. Snažme se udělat především to, co je dobré pro Českou republiku,“ nabádá, že zájmy našich občanů a naší země musí být prioritou jakéhokoli politického plánu či strategie.

Česká republika posílá spoustu vojenského materiálu Ukrajině, která je ve válce s Ruskem. Vyzbrojování jedné strany má však mezinárodněprávní důsledky. Mají na to čeští politici mandát?

„Z právního hlediska je to velmi pochybné. Myslím, že takový mandát nemají. Je zde hledisko, jestli to České republice pomůže, nebo to pro ni může představovat riziko. Vyzbrojování Ukrajiny to riziko totiž přestavuje zcela jednoznačně. Vozit do ozbrojeného konfliktu zbraně je prostě nesmysl. To považuji za naprosto chybný krok, který je naivní, z dlouhodobého hlediska nám jenom uškodí. A Ukrajině vůbec nepomůže. Je to, jako kdyby někde hořelo a vozili jsme tam kanystry s benzínem. Takhle se to prostě nedělá,“ pokračoval Rajchl.

S tím, že pomoc lidem postiženým válkou by měla být adresná, aby ji nezneužívali lidé, kteří vůbec nepocházejí z válečné oblasti a chtějí na ní pouze ekonomicky vydělat.

„Objevily se dokonce informace, že všechny zbraně, co jsme poslali, jsou zničeny. Je otázka, zda ta pomoc vůbec měla smysl. Naopak pro Českou republiku to představuje riziko a dodatečné náklady, protože vojenskou techniku, kterou jsme tam poslali, zase budeme muset znovu nakoupit. V době ekonomické krize bychom se měli především starat o lidi, kteří se dostávají do velmi těžkých situaci. Není, myslím, dobré jít nakupovat zahraniční tanky a přezbrojovat naši armádu,“ doplnil Rajchl.

Aktuální pomoc české vlády ukrajinským občanům, podle něj, není vůbec nastavena správně: „Ta pomoc je nekoncepční, je to totální improvizace. Opět je to pomoc, která je vedena tou hysterickou vlnou. To otevření té brány bez jakékoli koncepce... to upřednostňování migrantů před občany České republiky, ale i před ostatními uprchlíky... to je nesprávné.“

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42652 lidí

V konečném důsledku to celé vytvoří sociální napětí mezi lidmi. „Lidem se to nebude líbit, až se jejich dítě nedostane na školu, protože dostane přednost dítě ukrajinské, nebo se jim nedostane náležité zdravotní péče, nebo až se zhorší kvalita sociálních služeb. Mladé rodiny čekají na byt pět let, pak přijde politické rozhodnutí dát byt ukrajinské rodině. Ti lidé budou naštvaní, a budou naštvaní právem. Tyto kroky budou vzbuzovat vášně a budou jen stupňovat sociální napětí. Během několika měsíců to bude eskalovat neuvěřitelným způsobem,“ očekává právník.

Ovšem většina lidí podle něj naskakuje na to, co jim předkládají média. „Ta média vytvoří obrovskou vlnu a spousta lidí na tu vlnu naskočí, úplně bezmyšlenkovitě, aniž by přemýšleli, jaké to bude mít důsledky, a najednou úplně bezhlavě se ženou do věcí, které nemají absolutně žádný přínos,“ říká Rajchl, podle nějž je srovnání s hysterií kolem roušek zcela namístě.

„Lidi vystřízliví, pak přijde rozčarování, ale to už bude bohužel řada důsledků nevratných. Ty systémy začnou kolabovat, a to pro všechny. Je třeba nastavit jasnou koncepci, kolik lidí můžeme přijmout, a dlouhodobý plán, jak je integrovat – jinak se potopíme všichni,“ varuje politik.

Kromě nekoncepčního přístupu vlády ke konfliktu a k běžencům z Ukrajiny Rajchl velmi kritizuje potlačování plurality názorů a omezování svobody slova bez právního základu. Premiér Petr Fiala podle něj neříká pravdu, co se týká zablokovaných webů, které vláda označila za „dezinformační“.

„Premiér Petra Fiala lže, pokud uvádí, že v únoru a březnu zablokované weby byly financované z Ruska Jen vypnuli weby, které nevyhovovaly oficiální linii. A to je strašně špatně, to je nakročení k cenzuře,“ upozorňuje právník Rajchl, který tři ze zablokovaných webů zastupuje i jako advokát.

„Nechci společnost, kde mi vláda dopředu řekne, co si mám myslet. Už mnohokrát jsme se v historii přesvědčili, že vláda lhala. A to nejen ta naše, lhaly všechny světové mocnosti. Když budeme akceptovat politiku fact-checkerů, kteří určují, kdo je informátor a kdo dezinformátor, směřujeme zpět do doby totality,“ říká Jindřich Rajchl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…