Jen ženy, ne trans, tvrdí Martina Navrátilová

16.07.2023 21:21

MONITORING Světový pohár žen FIFA začíná 20. července a mezi mnohými sportovci se stává stále diskutovanějším tématem začlenění transgender atletů do ženských sportů. Zastánci LGBT hnutí jsou toho názoru, že transgender ženy jsou opravdové ženy, nikomu tak místa ve sportu neberou. Své si o tom myslí česko-americká tenistka Martina Navrátilová.

Jen ženy, ne trans, tvrdí Martina Navrátilová
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalá profesionální tenistka Martina Navrátilová

Začlenění transgender atletů do ženských sportů je jedním z nejdiskutovanějších a nejspornějších témat ve sportu. Mistrovství světa žen ve fotbale FIFA má tento rok začít 20. července na Novém Zélandu, účastnit se ho dle Reuters má mnoho advokátů LGBT hnutí a účasti transgender atletů v ženských sportech. Kritici tohoto začlenění tvrdí, že pokud sportovec prošel mužskou pubertou, propůjčuje mu to fyzickou výhodu, kterou změna na ženské pohlaví nezmírňuje.

Mezi advokáty LGBT hnutí patří i bývalá americká fotbalistka a olympijská medailistka Megan Rapinoeová, která působí ve prospěch řady LGBT organizací bojujících proti homofobii ve sportu. Rapinoeová spolu se svou partnerkou, vysloužilou hvězdou WNBA Sue Birdovou, patří mezi 40 profesionálních sportovců, kteří v dubnu podepsali dopis americkým zákonodárcům, v němž se postavili proti federálnímu návrhu zákona, podle něhož je v souladu s Hlavou IX (Title IX) nutné zakázat transgederovým sportovcům účastnit se ženských a dívčích sportů, kterou Bidenova administrativa navrhla minulý rok v dubnu.

„Jako země se snažíme lidem uzákonit jejich plnou lidskost,“ řekla Rapinoeová v rozhovoru pro časopisu Time, o kterém informoval britský online deník The Telegraph. „Je obzvláště frustrující, když se ženský sport obrací ve zbraň. Aha, teď nám záleží na spravedlnosti? Teď nám záleží na ženském sportu? Je to totální pitomost. A ukažte mi transsexuály, kteří ve sportu hanebně využívají toho, že jsou trans. To se prostě neděje,“ řekla. A že ona sama vidí transgender ženy jako opravdové ženy a i z toho důvodu přece žádným ženám místa ve sportu nezabírají.

Rapinoeová zkritizovala za jejich názory o transgender atletech v ženských sportech i česko-americkou tenistku Martinu Navrátilovou a americkou moderátorku Sage Steelovou. „Nechci o tom mluvit špatně. Vtipkování o trans lidech vede přímo k násilí na trans lidech, ať už slovnímu nebo jinému. Když o tom mluví Martina [Navrátilová] nebo Sage či kdokoli jiný, lidé to neslyší jen v kontextu vrcholového sportu. Říkají si: ‚Po zbytek života se takhle budu chovat k trans lidem‘,“ pokračovala Rapinoeová.

Martina Navrátilová odpověděla na twitteru jedním slovem: „Fuj“. Tato osmnáctinásobná grandslamová vítězka se na sociálních sítích často vyjadřuje k politickým tématům, jako je i rasová rovnost nebo právě její názor na probíhající debatu o transgender osobách ve sportu. Navrátilová podle serveru Tennisupdate sdílí přesvědčení, že v ženských sportech by měly mít právo soutěžit pouze biologické ženy.

Pro Reuters se k tomuto tématu vyjádřila i transgender žena Joanna Harperová, spisovatelka kanadského původu. „Pokud jde o FIFA, jsem poměrně optimistická, že i FIFA bude pravděpodobně i nadále inkluzivní,“ vyjádřila své naděje. „Co se týče různých regionálních nebo národních fotbalových organizací, nejsem nutně optimistická. Ve velké části světa mají trans lidé prostě štěstí, že zůstávají naživu. Takže tyto země nebudou mít trans fotbalisty,“ sdělila Harperová.

Podle pravidel FIFA, která byla poprvé zveřejněna v roce 2011, se mohou mužských soutěží účastnit pouze muži a ženských pouze ženy. Každá ze zúčastněných asociací musí před nominací do národního týmu zjistit správné pohlaví všech v úvahu přicházejících hráčů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …