Jermanová v ČT srdnatě hájila svého stranického šéfa Andreje Babiše. Jeho kritička a čerstvá ex-členka hnutí ANO Zelienková je pro ni naopak velkým životním zklamáním

29.07.2016 21:04

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Pokorná-Jermanová zavítala do pátečního Interview ČT24. Velmi ostře odsoudila svou někdejší stranickou kolegyni Zelienkové, která se rozhodla opustit hnutí ANO. Jermanová na své někdejší krajské politické souputnici doslova nenechala nit suchou. Naproti tomu se zastala svého stranického šéfa Andreje Babiše v otázce odmítání migrantů, kteří by mohli zamířit do Česka.

Jermanová v ČT srdnatě hájila svého stranického šéfa Andreje Babiše. Jeho kritička a čerstvá ex-členka hnutí ANO Zelienková je pro ni naopak velkým životním zklamáním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Hned na úvod konstatovala, že většina poslanců Babišova hnutí stojí v jednom šiku za svým předsedou, pokud jde o jeho odmítavý postoj k přijímání migrantů toho času žijících v Turecku. „Já musím říct, že to je názor většiny poslanců hnutí ANO a myslím si, že i většiny členů hnutí ANO,“ prozradila.

„Proč většina poslanců sdílí názor Andreje Babiše? Stačí se podívat na to, co se dnes v Turecku děje. Ale musím také říct, že tohle je věc pana premiéra, byť pan předseda Babiš vyvíjí tlak dlouhodobě,“ doplnila dáma. Předseda vlády by si také měl vzpomenout na to, jak se k uprchlické krizi postavila Poslanecká sněmovna jako celek. „Je problém, pokud premiér této země nerespektuje rozhodnutí parlamentu, který mu vyslovuje důvěru,“ konstatovala.

Uprchlickou krizi je podle političky třeba řešit především tam, kde vznikla, a to třeba i za cenu vojenské intervence. Tuto formulaci najdeme i v materiálech ANO k nadcházejícím krajským volbám. Jermanová vyzvala k jednání EU i NATO, ačkoli uznala, že situace „za velkou louží“ je teď trochu složitější, protože se čeká na výsledek souboje o Bílý dům. Evropskou unii by prý mohla konečně probudit k životu facka v podobě Brexitu.

Jermanová odmítla, že by Česká republika nechtěla pomáhat uprchlíkům či dalším státům EU. Jednak posíláme pomoc do uprchlických táborů na Blízkém východě a jednak také pomáháme Řecku, které zadržuje uprchlickou vlnu. Oba tyto kroky považuje za správné. Teď je ale na čase říci si, jestli definitivně odmítneme myšlenku multikulturalismu, „která tu stále visí ve vzduchu“, řekla Jermanová. „Pokud by se situace dál vyhrocovala a přibývalo teroristických útoků, možná bychom měli uvažovat o vyhlášení výjimečného stavu,“ doplnila místopředsedkyně Poslanecké sněmovny.

Vyjádřila se také odchodu poslankyně Kristýny Zelienkové z Babišova hnutí ANO. „Paní Kristýna Zelienková je pro mě velké životní zklamání, protože já jsem ji do Sněmovny přivedla. Ale my jsme s ní problém neměli. Ale ona naprosto bezostyšně sdělovala své názory napřed do médií a s námi často vůbec nekomunikovala,“ spustila Jermanová ostrou palbu na svou někdejší kolegyni. Dáma ve studiu prozradila, že občas mívá odlišné názory od jiných členů, ale diskutuje o nich uvnitř hnutí, nikoli s novináři.

Jermanová je navíc v nadcházejících krajských volbách připravena kandidovat na hejtmanku Středočeského kraje a má jasnou představu, co se s hnutím ANO v tomto regionu děje. Zelienková tvrdí, že v berounském hnutí ANO docházelo k nepravostem, vyplul zde na povrch nedostatek demokratických procedur a tak podobně. Místopředsedkyně Sněmovny tato nařčení důrazně odmítá. O Zelienkové řekla, že bez ní je situace ANO ve středních Čechách mnohem klidnější a členové pracují ze všech sil pro hnutí. Nakonec vyzvala Kristýnu Zelienkovou, aby se vzdala mandátu poslankyně, jelikož byla za toto hnutí do zákonodárného sboru zvolena. Měla by proto své místo uvolnit někomu, kdo je ochoten v práci pro hnutí pokračovat.

Zelienková konstatovala, že poslední kapkou pro ní bylo kličkování Andreje Babiše kolem kauzy firmy Čapí hnízdo. Jermanová však kontrovala, že Babiš celou kauzu vysvětlil svým kolegům v hnutí i všem poslancům a jí toto vysvětlení stačí.

Nakonec Jermanová důrazně odmítla myšlenku, že by hnutí ANO bylo hnutím jediného muže – Andreje Babiše. „Není to pravda,“ prohlásila rázně s tím, že v politickém uskupení samozřejmě existuje i vnitrostranická opozice proti Babišovi, ale médiím rozhodně nebude sdělovat, kdo tuto vnitrostranickou opozici reprezentuje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…