Ještě nikdy jsem nedostával od lidí tolik podpory, pochlubil se v Partii ministr Němeček. Protikuřácký zákon prý dovede do zdárného konce

29.05.2016 12:37

Celý tento víkend pracují lidé z ministerstva zdravotnictví nad návrhem protikuřáckého zákona, který chce již zítra předložit vládě ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Ten to potvrdil v diskusním pořadu Partie televize Prima.

Ještě nikdy jsem nedostával od lidí tolik podpory, pochlubil se v Partii ministr Němeček. Protikuřácký zákon prý dovede do zdárného konce
Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Popisek: Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Němeček potvrdil, že v jeho návrhu protikuřáckého zákona budou zapracovány všechny pozměňující poslanecké návrhy, které byly schváleny, ovšem s výjimkou toho, že by v restauracích mohly být stavebně oddělené prostory pro kuřáky.

Ministr nicméně připustil, že ti poslanci, kteří proti tomuto zákonu dosud lobbovali, v tom budou pokračovat.

Většina klubu TOP 09 protikuřácký zákon podpoří

Poslanec Jiří Skalický (TOP 09) uvedl, že velká většina jeho kolegů z poslaneckého klubu TOP 09 a STAN je připravena tento zákon podpořit.

Němeček také uvedl, že ještě nikdy nedostával tolik e-mailů a esemesek jako nyní, po zamítnutí protikuřáckého zákona. Podle něj je proto zcela evidentní, že protikuřácký zákon má většinovou podporu u veřejnosti.

Podle Skalického tím, že protikuřácký zákon sněmovnou neprošel, vlastně zvítězila tabáková lobby. Nynější kroky ministerstva zdravotnictví k přijetí tohoto zákona považuje za logické. Nicméně přiznal, že nynější roztržka ve vládní koalici kvůli protikuřáckému zákonu TOP 09 vyhovuje.

Němeček ujistil, že koalice si nyní už pohlídá, „aby se karambol, k jakému kvůli ANO došlo“, už neopakoval. Domnívá se, že i díky podpoře veřejnosti v tomto volebním období protikuřácký zákon nakonec projde.

Rozdíly v platech zdravotníků u nás a v Německu nesmějí být propastné

V další části pořadu se diskutovalo o tom, zda kvůli odchodu zdravotníků hrozí v nemocnicích zavírání oddělení. Němeček přiznal, že situace, kdy v Německu mají zdravotní sestry a lékaři výrazně vyšší platy, se musí řešit. Stejné platy, jako jsou u našeho západního souseda, sice mít nemůžeme, ale rozdíly nesmějí být propastné. „Nabízíme gesto vůči zdravotníkům, desetiprocentní navýšení platů. Ten problém vznikal roky a bude trvat dlouho, než ho vyřešíme,“ připustil ministr.

Plán, jak čelit hrozícím odchodům zdravotníků, už je prý na světě. Spočívá ve dvou klíčových krocích – v přiblížení mzdové hladiny okolním zemím a pak ve změně vzdělávání. Příslušný návrh zákona už má k dispozici sněmovní zdravotní výbor.

Navýšení plateb za státní pojištěnce by mělo stačit

Skalický poukázal také na to, že zdravotníci čelí rostoucí psychické zátěži. Stoupá množství práce, její náročnost, narůstá také administrativa. U některých oborů je to i otázka vyššího rizika soudních sporů, to se týká gynekologů a chirurgů. To vše zvyšuje stres.

Němeček přiznal, že abychom byli konkurenceschopní s Německem, musely by se zdravotníkům trojnásobně zvýšit platy. To ale není v našich ekonomických možnostech. Odmítl tak názor předsedy České lékařské komory, podle kterého není desetiprocentní zvýšení platů dostatečné.

Podle Němečka by mělo navýšení plateb za státní pojištěnce přinést do zdravotnictví pět miliard, což by mělo pokrýt 10% nárůst platů i rezervy na nová pracovní místa v nemocnicích.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…