Jestli vyhraje Donald Trump, zásadně prý změní vztahy s Čínou. Moc jásat by ale v Pekingu neměli

22.08.2016 16:33

Agentura AP se v rámci svého pravidelného seriálu „Proč je to důležité“ tentokrát zabývala vztahy mezi Čínou a USA a přístupem obou amerických prezidentských kandidátů k jedné ze dvou největších světových ekonomik. Před Čínou je zkrátka dobře mít se na pozoru.

Jestli vyhraje Donald Trump, zásadně prý změní vztahy s Čínou. Moc jásat by ale v Pekingu neměli
Foto: Tomáš Maštalíř
Popisek: Postřehy z Číny

Vztahy mezi Čínou a USA jsou v současnosti velmi napjaté. Dvě největší světové ekonomiky mají zároveň i nejvyšší vojenské rozpočty a rozděluje je situace v Jihočínském moři, kde si Čína činí nároky na Spratlyovy ostrovy. Ty si však nárokuje dalších pět zemí, které chtějí po USA, aby se postavily na jejich stranu. Jakékoliv další vyostření vztahů mezi nimi by mohlo mít nedozírné následky.

Hillary Clintonová tvrdí, že Číně se je nutné postavit a donutit ji hrát podle mezinárodních pravidel. Zároveň zdůrazňuje, že je s ní ale třeba spolupracovat. Za to Donald Trump chce s Čínou obchodovat, ale za tvrdých podmínek, a skrze ekonomiku ji donutit, aby jednala s USA jako rovný s rovným.

„USA a Čína jsou dvě největší světové ekonomiky s nejvyššími vojenskými rozpočty. Celý svět potřebuje, aby spolu vycházely, udržovaly mír a čelily světovým problémům, jako jsou klimatické změny či jaderná Severní Korea,“ píše AP. Obě země jsou vzájemně ekonomicky velmi provázané a na sobě závislé. Čína vlastní největší část amerického dluhu a čínské investice do USA předčily ty americké do Číny.

Celý text zde.

Růst její ekonomiky však zpomaluje a prezident Si Ťin-pching se snaží podporovat domácí spotřebu, aby tak omezil závislost jeho země na zahraničním obchodu. V tom jej mimo jiné podporuje i Washington, kterému ale vadí mnohá tržní omezení a velmi levný vývoz, na kterém Čína trvá.

V současnosti leží hlavní problém obou mocností uprostřed Jihočínského moře. Jde o několik malých ostrovů, které si Čína nárokuje a kolem kterých staví své vlastní ostrovy a osazuje je vojenským vybavením. S tím však nesouhlasí okolní země, které si ostrovy taktéž nárokují.

USA přitom pravidelně kolem ostrovů proplouvají, aby daly najevo, že jde o svobodný prostor, který nikomu nenáleží. To však Čína považuje za provokaci. Výsledkem tohoto námořního škádlení bylo ze strany Číny odmítnuté rozhodnutí mezinárodního tribunálu, který zasedl na popud Filipín a rozhodl, že Čína nemá na Spratlyovy ostrovy nárok.

„Takové ekonomické a strategické napětí mezi dvěma světovými mocnostmi může přímo ovlivnit americký pracovní trh, mzdy, spotřebitelské ceny i bezpečnost.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…