Jezděte dál do Polska, v Česku nakonec sleví. Štěpán Křeček si stojí za svým

19.06.2023 17:45

MONITORING Ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček si stojí za kritizovaným výrokem, že lidé mají jezdit nakupovat do Polska, kde je levněji. Podle Křečka totiž nákupy v zahraničí sníží poptávku po zboží v Čechách, což bude mít pozitivní vliv na snižování inflace a cenové hladiny v českých obchodech. Křeček je ale přesvědčený, že nejhorší časy jsou již za námi a příští rok opět nastane po několika letech období prosperity. „Mám dobrou zprávu, konečně to skončí a příští rok se očekává hospodářské oživení, inflace bude jednociferná a začnou se zvyšovat reálné příjmy obyvatel,“ tvrdí Křeček.

Jezděte dál do Polska, v Česku nakonec sleví. Štěpán Křeček si stojí za svým
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Křeček vzbudil emoce svým doporučením, aby Češi jezdili nakupovat do Polska, kde je levněji. Podle ekonoma a poradce premiéra Petra Fialy byl ale výrok vytržený z kontextu v rámci novinářských zkratek a Křeček si za výrokem dodnes stojí.

„Ten výrok byl vytržen z kontextu, já jsem odpovídal lidem na jejich dotazy, jak mohou najít co nejrychlejší řešení s drahými potravinami. Za výrokem si stojím i dnes, protože to bylo v době obrovské inflace, a tím, že budou lidé nakupovat v zahraničí, sníží se domácí poptávka, a tím se zkrotí inflace a i ty spotřebitelské ceny,“ vysvětluje Křeček v rozhovoru pro Reflex.cz.

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21466 lidí
„Ostatně výhodněji nakupovat jezdili lidé odjakživa, navíc pokud budeme akceptovat přehnaně drahé potraviny, nikdy se nezlevní. Tím, že ten cenový rozdíl narostl a máme výhodný kurz koruny vůči zlotému, nyní nakupuje v Polsku více lidí,“ dodává Křeček.

Ten je kritický k obchodním řetězcům, které prý využily krize a neopodstatněně navýšily ceny. Podle Křečka jde ale i o selhání státu. „Stát dlouhodobě selhává při dohledu nad obchodníky, umožnil jim vznik velkých struktur s dominantním postavením, které zneužívají na úkor zákazníků. Selhává v tom antimonopolní úřad, který by měl být rozhodně aktivnější. Kdybychom měli větší konkurenci, tak se ty excesy s vysokými cenami některých položek nestanou,“ říká Křeček.

Ten ale přichází i s dobrou zprávou, příští rok Česko podle něj čeká hospodářské oživení a začátek období prosperity. „Situace se lepší, i podle výhledu ČNB budeme příští rok už plnit inflační cíl a věřím, že lidé už budou moci nakupovat u poctivých českých obchodníků,“ je přesvědčený ekonom.

„My jsme tady šli od jedné krize ke druhé, covid, energetická krize, válka na Ukrajině, ale mám dobrou zprávu, konečně to skončí a příští rok se očekává hospodářské oživení, inflace bude jednociferná a začnou se zvyšovat reálné příjmy obyvatel a konečně budeme moci nastartovat období prosperity,“ má jasno Křeček.

Podle Křečka je třeba za námi energetická krize, kdy ceny postupně klesají, a ačkoliv se nevrátí na cenovou hladinu před krizí, už budou na přijatelné úrovni. „I když máme na obloze jenom sluníčko, může samozřejmě přijít nějaký mrak, ale dneska je situace taková, že energetická krize je z pohledu spotřebitele za námi. Budeme mít plné zásobníky na tu další topnou sezónu a určitě ji zvládneme, i kdyby byla tuhá zima. Takže to není v tuhle chvíli určitě již problém,“ tvrdí ekonom s tím, že lidem se navíc díky jednociferné inflaci začnou zvyšovat reálné příjmy a poroste životní úroveň.

Poradce premiéra je také přesvědčený, že dobrá bude nakonec i letošní bilance státu, která skončí se schodkem menším než loňských 360 miliard korun. „Původně plánovaných 295 miliard korun, které vláda uvedla začátkem roku jako svůj cíl, bude zřejmě příliš ambiciózních. Je krajně pravděpodobné, že se nepodaří dodržet plánovaný schodek, ale důležitý je dlouhodobý vývoj a to, že budeme pokračovat v té trajektorii postupného snižování schodku,“ má jasno Křeček, který vládu nabádá, aby připravila ještě další úsporná opatření.

„Abychom měli větší jistotu, že skutečně budeme dál a dál snižovat schodky, tak si myslím, že ještě v letošním roce by měla přijít úsporná opatření. V první řadě musí stát ukázat, že umí šetřit na sobě, protože v příštím roce bude chtít, aby šetřili i lidé. Měl být jít příkladem, takže se musejí proškrtat provozní výdaje na jednotlivých resortech, určitě by se mělo pokračovat ve snižování počtu státních zaměstnanců. A v neposlední řadě se pak mnohé dotace nemusejí škrtat až od příštího roku, ale můžou se škrtnout už letos,“ radí vládě ekonom.

Podle Křečka ale politikům schází odvaha, zejména ve snižování počtu státních zaměstnanců, což je nejschůdnější cesta k optimalizaci veřejných financí. „Máme jednu z nejnižších nezaměstnaností na světě a výpovědi jsou v podstatě bezbolestné, protože propuštění okamžitě najdou jinou práci v soukromém sektoru, který financuje ten veřejný. Chybí ale odvaha politiků. V zásadě souhlasí s obecným principem, že by se měly snižovat počty státních zaměstnanců, ale pak vždycky přijdou s tisícovkou výmluv, proč to zrovna na jejich resortu nejde. A všichni ostatní ať škrtají. A když tohle udělá každý, tak stojíme na místě. Ale naštěstí jsou už ostrůvky pozitivní deviace a věřím, že právě skrz ty pozitivní příklady se donutí i další ministři, aby škrtali,“ dodává Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…