Jihomoravští zastupitelé rozhodnou o rozpočtu v celkové výši přes 5,8 miliardy korun

18.12.2014 7:13

O návrhu rozpočtu na příští rok v celkové výši přes 5,8 miliardy korun budou dnes hlasovat zastupitelé Jihomoravského kraje. Příjmy by měly činit téměř 5,4 miliardy korun. Více než čtyřsetmilionový schodek chce kraj dorovnat z vlastních zdrojů. V letošním roce Jihomoravský kraj hospodaří s rozpočtem 5,9 miliardy korun. Informace o tom přinesla ČTK.

Jihomoravští zastupitelé rozhodnou o rozpočtu v celkové výši přes 5,8 miliardy korun
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman s hejtmanem Michalem Haškem

Příjmy ve výši skoro 5,4 miliardy korun mají tvořit z většiny daňové příjmy, dále nedaňové příjmy, kapitálové příjmy a přijaté transfery. Na výdajové straně půjde z 5,8 miliardy korun nejvíce na dopravu, a to přes dvě miliardy. Následuje školství, státní správa, zdravotnictví, sociální oblast, kultura a další. 

Podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) se proti původnímu odhadu zvýší investice ve čtyřech klíčových oblastech o téměř 400 milionů korun. Spadá mezi ně doprava, školství, zdravotnictví a sociální oblast. Původní investice do těchto odvětví počítaly s 756 miliony, po navýšení to bude přes 1,1 miliardy korun. 
 
Loni v prosinci schválilo krajské zastupitelstvo pro letošní rok rozpočet 5,9 miliardy korun při příjmech 5,3 miliardy korun. Rozdíl kraj dorovnal úsporami z minulých let a čerpáním úvěru od Evropské investiční banky. Podle Haška je však současná situace taková, že by mohl mít kraj na konci roku přebytek okolo 200 milionů korun. Stejný přebytek měl i vloni, když uspořil peníze a v jeho závěru mu přišly ještě daňové výnosy, se kterými nepočítal. 


 

 

reklama

autor: bra, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …