Jindřich Forejt sepsul své bývalé kolegy. Když šel Zeman do narkózy, okamžitě měli informovat Vystrčila

28.08.2020 11:23

Prezident Miloš Zeman si v tomto týdnu při pádu zlomil ruku. Někdejší dlouholetý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt v rozhovoru pro Deník N prozradil, k čemu mělo dojít, když se prezident zranil, ale bohužel k tomu nedošlo. Prezidentovi spolupracovníci podle Forejta jednoznačně pochybili.

Jindřich Forejt sepsul své bývalé kolegy. Když šel Zeman do narkózy, okamžitě měli informovat Vystrčila
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na sociálních sítích oznámil, že si prezident Miloš Zeman v úterý pozdě večer zlomil ruku a byl operován v nemocnici a to v celkové anestezii. Podle Jindřicha Forejta ale měli první informaci dostat především ostatní nejvyšší ústavní činitelé a že je chyba, pokud se o Zemanově operaci dozvěděl např. druhý nejvyšší ústavní činitel předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) až z médií.

Vychází to z logiky Ústavy, pokud jste nositelem funkce, jako je hlava státu, tedy vykonáváte funkce, které naplňují podstatu Ústavy a rozhodujete o tak důležitých věcech, jako je vyhlášení mobilizace nebo sdělení nějakého jiného stanoviska vůči jiné zemi, musíte být zastupitelný. I ředitel podniku musí být zastupitelný,“ řekl  Forejt. „Určitě není v pořádku, pokud o tom nevěděli. Při operaci se mohou stát různé věci, které by znamenaly, že nebude zajištěno fungování ani výkon pravomocí hlavy státu,“ dodal.

Z Hradu však zaznívá, že žádné takové pravidlo neexistuje. A další bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář dal Hradu za pravdu s tím, že se i za časů prezidenta Václava Havla postupovalo podle toho, jak to dovolovala konkrétní situace.

Ústavní právník Jan Wintr poznamenal, že prezident podle Ústavy nemá předepsány bezodkladné povinnosti a většinou plní spíše ceremoniální roli, takže jeho krátkodobý zdravotní výpadek není v legislativě řešen. Řešena je až situace, kdy prezident dlouhodobě není schopen vykonávat svůj úřad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…