Jindřich Šídlo vytáhl 30 let stará slova Miloše Zemana o roku 1945. Mnozí budou zírat

08.05.2020 12:26

Dnes si připomínáme 75. výročí okamžiku, kdy nacistický wehrmacht podepsal bezpodmínečnou kapitulaci, kterou na stůl položili spojenci. Tento akt se poté na žádost Sovětského svazu opakoval ještě 9. května a československá komunistická vláda dlouhé roky poté slavila výročí konce války až 9. května. V roce 1990 tomu však učinil přítrž jeden poslanec. Jmenoval se Miloš Zeman a vyzýval k tomu, abychom se přestali zabývat sovětskými přáními.

Jindřich Šídlo vytáhl 30 let stará slova Miloše Zemana o roku 1945. Mnozí budou zírat
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Partii.

Anketa

Kdo je vám sympatičtější?

hlasovalo: 29610 lidí
Nacistické ozbrojené síly podepsaly 8. května 1945 kapitulaci. Na žádost SSSR se tento akt poté opakoval ještě 9. května. Když se v poválečném Československu chopili moci komunisté, slavili po sovětském vzoru konec války až 9. května.

Změnilo se to až v roce 1990, tedy v roce, kdy už komunisté v Československu přišli o svůj mocenský monopol. Zásadní roli zde sehrál tehdejší poslanec a dnešní prezident Miloš Zeman. Tuto skutečnost připomněl komentátor serveru Seznam zprávy Jindřich Šídlo.

„Dnešek je velkým dnem pro prezidenta Zemana. Právě před 30 lety, 8.května 1990, jako poslanec FS úspěšně navrhnul, aby byl Den osvobození slaven 8. května, a nikoliv po sovětském vzoru 9. května. 'Je naší povinností odstranit fikci stalinské historiografie,‘ pravil poslanec Zeman a dodal ještě, že nebýt přání Stalina, mohla být Praha osvobozena Američany už 6.května 1945. Tolik z dnešního Kalendária,“ napsal Šídlo.

Komentátor Jindřich Šídlo připoměl slova Miloše Zemana

Ale poslanec Federálního shromáždění Zeman toho tehdy řekl ještě mnohem víc. Z jeho úst mimo jiné zazněla i slova, že se Praha v povstání osvobodila sama. Miloš Zeman tak před 30 lety hovořil podobně, jako dnes pražský primátor Zdeněk Hřib, jenž konstatoval, že Sověti v květnu přijeli do osvobozené Prahy.

Každý národ, každý stát, má slavit svátek svého osvobození v době, kdy k němu skutečně došlo. Historicky se stalo, že v Československu bylo jako poslední od fašismu osvobozeno jeho hlavní město. Pokud známe historická fakta, víme, že se tak stalo 8. května, kdy německá armáda, vedená generálem Tovissantem, složila kapitulaci do rukou České národní rady. Tento kapitulační akt Česká národní rada komentovala ještě 11. května téhož roku, kdy sdělovala tehdejší vládě, že Praha se osvobodila sama,“ uvedl v roce 1990 dnešní prezident.

„Kapitulace německých vojsk byla podepsána v Remeši 7. května a vstoupila v platnost 8. května. Většina civilizovaných národů slaví právě tento den jako den ukončení 2. světové války a tedy jako den osvobození od fašismu. Výjimkou je Francie, která jej slaví již 7. května, patrně proto, že Remeš je na francouzské půdě. Naproti tomu Sovětský svaz a jeho satelity z prestižních důvodů a z důvodů historické falsifikace tento svátek vždy slaví 9. května,“ pokračoval Zeman.

Podle generála Pattona mohla americká armáda osvobodit Prahu již 6. května a pouze z politických, nikoliv vojenských důvodů, k tomu nedošlo. A to na přímý zásah Sovětského svazu, neboť Stalin si přál, aby Praha byla osvobozena Sovětskou armádou. K tomu došlo 9. května. Tím bylo zbytečně prodlužováno utrpení lidí v bojující Praze a došlo - i když v mikroměřítcích - k opakování Varšavského povstání, kdy nekomunistická opozice byla určena k likvidaci německými vojsky. ... Vojenští a političtí velitelé Pražského povstání byli počátkem 50. let právě proto, že toto povstání zvítězilo vlastními silami, i když samozřejmě v rámci obecné kapitulace, perzekuováni. Vojenský velitel Pražského povstání byl odsouzen k doživotnímu vězení, řada jeho spolupracovníků byla popravena a ostatní dostali dlouholeté tresty. Totéž se týkalo osudu tehdejší ČNR,“ zdůraznil ještě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…