Jiránek: Registr smluv by měl respektovat ochranu soukromí

11.03.2014 18:24

Předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek soudí, že v navrhovaném registru smluv by se neměly zveřejňovat věci, které mají nárok na zákonnou ochranu soukromí. Jde například o smlouvy mezi zařízeními sociální péče a jejich klienty.

Jiránek: Registr smluv by měl respektovat ochranu soukromí
Foto: redakce
Popisek: Mgr. Jan Farský, poslanec Sněmovny PČR za TOP 09, starosta města Semily

Vadí mu také, že podle navrhovaného zákona by měly být smlouvy v registru vystaveny navždy, bez ohledu na to, zda již skončila jejich účinnost. Řekl to novinářům na dnešním semináři k registru, který se uskutečnil v Poslanecké sněmovně.


Seminář se týkal projednávaného zákona, který počítá s tím, že stát, kraje, obce a jimi ovládané firmy budou mít povinnost zveřejňovat všechny uzavřené smlouvy v centrálním registru. Bez zveřejnění by smlouva nebyla platná. Poslanci v lednu propustili návrh do dalšího projednávání, nyní se jím zabývají výbory.
Jiránek argumentuje například tím, že v případě smluv sociálních zařízení s jejich klienty jsou ceny za služby dané zákonem.

Ať se nezveřejňují soukromé věci

„Není žádný důvod, proč by měl někdo vidět, že maminka někoho je v Alzheimer-centru a že tam je klientkou služeb. Nebo že někdo podepsal smlouvu s hospicem, protože umírá a je nevyléčitelně nemocný. Já tam žádný veřejný zájem nevidím," řekl. „Ať ten zákon platí, ale ať se nezveřejňují věci, které podle našeho názoru mají nárok na zákonnou ochranu soukromí," dodal.


Kdyby se opsal již účinný slovenský zákon, byl by podle Jiránka podstatně lepší než současný český návrh, kterým se nyní zabývá sněmovna. „A podle nás by se tam ty slovenské rozumné úpravy měly do toho vtělit," dodal. Jiránek poukazuje i na to, že ve slovenském zákoně je napsáno, které smlouvy se z registru vymazávají například rok či pět let po uplynutí jejich účinnosti, zatímco český návrh zákona je tam chce ponechat navždy.

Iniciátor zákona výjimky připouští
Iniciátor zákona Jan Farský (TOP 09 a Starostové) připouští, že je možné stanovit výjimky u přesně určených smluv. Šlo by například o smlouvy, kde jsou regulované ceny a není prostor pro nehospodárné nakládání s penězi. „Zatím mi ten návrh chybí, takže se k němu těžko vyjádřím," řekl. Věří však, že takovýto návrh obdrží.

 
Sdružení místních samospráv v dnešní tiskové zprávě oznámilo, že poslanec Farský po vzájemném vyjednávání vyjádřil pochopení pro vynětí menších měst a obcí z působnosti zákona o registru smluv. Předsednictvo sdružení to označilo za důležitý úspěch. „Jako předkladatel zákona, a mluvil jsem o tom už v prvním čtení zákona ve sněmovně, si dovedu představit, že pro obce do určité kategorie bude povinnost dobrovolná, nebo lépe o několik let odsunutá," cituje zpráva Farského.


„Pokud má zákon projít, tak jsem si jistý, že někde ke kompromisům bude muset dojít," řekl poslanec Farský na tiskové konferenci po semináři. Dal by přednost tomu, kdyby se u přesně určené skupiny subjektů odložila účinnost, pokud to bude nutné, ale ne aby byly zcela ze zákona vyňaty. Podotkl, že v Semilech, kde je starostou, zveřejňují ročně asi 400 smluv a průměrný čas zveřejnění u jedné smlouvy je méně než pět minut. „U těch malých obcí, tam by těch smluv bylo řádově méně, takže určitě by to stihly," řekl. Jak ale dodal, respektuje jejich obavy z kampaně, která je s návrhem spojena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…