Jiří Dienstbier si postěžoval: Vytrácí se lidskost, proto společnost hnědne

06.12.2015 20:14

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, jehož popularita mezi občany je na samém dně, diskutoval společně s docentem a rektorem Masarykovy univerzity Mikulášem Bekem, odbornicí na mezinárodní veřejné právo Kateřinou Uhlířovou, vedoucím Kanceláře ochránce lidských práv Pavlem Pořízkem a filozofem Václavem Bělohradským o uprchlické krizi na půdě Právnické fakulty Masarykovy univerzity.

Jiří Dienstbier si postěžoval: Vytrácí se lidskost, proto společnost hnědne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

Podle Dienstbiera čelí Česká republika spíše než migrační krizi jakémusi postupnému „hnědnutí“ společnosti, přičemž strach z muslimských migrantů je údajně důsledkem nekvalitní debaty a špatné informovanosti.

Neoblíbený ministr na akademické půdě dále prozradil, že podle něj v naší zemi žije přes 400 000 cizinců. Z toho 2500 jsou prý Syřané, kteří jsou údaně plně a úspěšně intregrováni a prý tudíž není důvod k jakékoliv panice.

„Tady se debatuje jen o jakémsi možném nebezpečí, mnohem méně se zdůrazňuje ten lidský rozměr,“ prohlásil ministr v debatě s tím, že je pro Českou republiku zásadní, aby evropská integrace fungovala. Jediným řešením je tak přijetí celoevropských pravidel, ale důležitá je pro něj údajně i ochrana vnějších hranic Schengenského prostoru a také zřizování funkčních registračních center, zavedení pravidel pro návratovou politiku a úspěšná integrační pravidla.

To podle dalšího diskutujícího, filosofa a profesora Václava Bělohradského je otázkou, zdali není etickou povinností tak zvaného Západu bojovat za dnes rozvrácené státy Blízkého východu. Podle něho stojíme před epochálním rozhodnutím a rezignace na obnovu Sýrie a Libye podle Bělohradského povede k desetiletím nepokojů v této oblasti, než vzniknou nové státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…