Jiří Drahoš se zlobí: Vláda odmítla vozit nemocné do Bavorska

08.02.2021 14:49

Senátor Jiří Drahoš zareagoval na svém facebookovém profilu na zprávu starosty města Chebu Antonína Jalovce k výrokům náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého. „Takový přístup ze strany ministerstva bych čekal spíše v dobách dávno minulých,“ poznamenal.

Jiří Drahoš se zlobí: Vláda odmítla vozit nemocné do Bavorska
Foto: Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy
Popisek: Například Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy v pátek 5. února koordinovala převoz 25 covid pozitivních pacientů ze zatížených nemocnic Chebu a Sokolova.

„Výroky náměstka ministra zdravotnictví Černého jsou skandální. Nejenže dělá ze zdravotníků a krajské koordinátorky tupce, kteří si ani neumějí vykomunikovat převozy do zbytku republiky, ale výrazně překrucuje informace, které zazněly na čtvrtečním jednání v Chebu,“ poznamenal k výrokům, jež zazněly v pořadu Otázky Václava Moravce, starosta Chebu Antonín Jalovec.

Anketa

Mělo by Česko nasadit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před jejím schválením orgány EU?

92%
8%
hlasovalo: 14311 lidí

„U jednání jsem byl celou dobu, takže vím, že když se probraly možnosti řešení aktuální kritické situace, přišla řeč i na dlouhodobější problémy příhraničního zdravotnictví. Kromě odchodu personálu do SRN v této souvislosti lékaři zmínili i zátěž chebské interny německými občany, kteří žijí v různých sociálních ústavech na Chebsku a v nemocnici je jim poskytována akutní péče. V žádném případě to ale nebylo myšleno tak, že za momentální přeplněnost nemocnice mohou němečtí pacienti. Myslím, že to pan náměstek pochopil jasně a v Otázkách Václava Moravce tedy nemluvil pravdu. Dokonce si troufnu říci, že lhal. A zcela účelově, aby ‚vyrobil‘ argumenty, proč nevyužít pomocnou ruku nabízenou ze SRN,“ poznamenal Jalovec a poděkoval Zprávám v Chebu za precizní investigativní práci a dohledání podkladů, které dedukce pana náměstka vyvracejí.

Sdílel totiž právě rozbor Libora Duška, který reagoval na některá tvrzení náměstka Černého. „V chebské nemocnici leží relativně velký počet německých občanů, kteří by měli být vlastně odesláni na léčbu do Německa, a to se neděje," citoval Dušek Černého.

„Žádní němečtí občané v chebské nemocnici neleží. Alespoň dle opakovaných slov pana primáře Adamce, které mi znovu potvrdil i dnes v SMS zprávě. Pan primář již dne 31. 1. 2021 poskytl týdeníku Respekt informaci, že naopak němečtí pacienti byli letos z Chebu okamžitě bez problému přeloženi do Německa. Stačilo zavolat a pacienta si přebírali ještě ten den,“ uvedl toto Dušek na dle jeho názoru pravou míru.
 
„Kapacita v Německu, kolik jsou schopní vzít pacientů, se pohybuje řádově do deseti pacientů. Podmínkou Německa je, že by muselo dojít k otestování, že nejde o pacienta, který má v sobě tu britskou mutaci,“ citoval dále Dušek Černého.
 
„Tvrzení je minimálně v rozporu s informací od tiskové mluvčí bavorské vlády, která pro týdeník Respekt uvedla: ‚Premiér Söder panu Babišovi v listopadu během videohovoru slíbil, že bude-li to potřeba, je ochoten pomoci. Mluvilo se o tom, že bychom přijali až 100 lidí na lůžka intenzivní péče, a tato pozice stále trvá.‘ Tuto informaci (dle SMS od pana redaktora Nádoby) mluvčí sdělila tento pátek 5. 2. 2021 dopoledne. Bylo by vhodné tyto zásadní informační rozpory co nejrychleji vyjasnit,“ poznamenal k tomu Dušek. Rozebral pak i další výroky, například o rezervní kapacitě lůžek intenzivní péče v Německu. 

Na slova Jalovce pak zareagoval senátor Jiří Drahoš. „Starosta Chebu velmi dobře vystihl absurditu opakovaného odmítání pomoci z Německa. Takový přístup ze strany ministerstva bych čekal spíše v dobách dávno minulých,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…