Jiří Grygar: Kdo nemá rád EU, podřezává si vlastní větev, na které se mu dobře sedí

15.06.2016 11:01

Česko by podle známého popularizátora astronomie Jiřího Grygara mělo v EU zůstat bez ohledu na to, jak se Britové rozhodnou v nadcházejícím referendu. Grygar o tom píše v článku, který zveřejnil server Reflex.cz.

Jiří Grygar: Kdo nemá rád EU, podřezává si vlastní větev, na které se mu dobře sedí
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Astronom a astrofyzik Jiří Grygar

Grygar je přesvědčen o tom, že by Česko mělo energicky podporovat své členství v EU. „Bez ohledu na to, jak se rozhodnou v referendu Britové. Pokud Britové z EU vystoupí, tak na to v mnoha směrech doplatí, a přirozeně to bude ztráta i pro ostatní členské státy EU. Británie ovšem ty ztráty přežije, protože jde o evropskou mocnost a finanční pevnost, která má navíc výborné zázemí svých prvotřídních univerzit, na kterých mimochodem studuje více cizinců než Britů, a Británie na tom průběžně silně vydělává,“ míní astrofyzik.

Celý text je ZDE

Mrzí jej, že mnoho našich občanů vidí v EU jakéhosi poručníka a vůbec nechápou, že si svým kverulantstvím podřezávají větev, na které se nám ve skutečnosti tak dobře sedí. „Kam se totiž podíváme, tak vidíme blahodárný vliv evropských dotací, pokud jsme je ovšem dovedně nezašantročili a nevyplýtvali vlastní nestydatostí,“ píše Grygar.

Domnívá se, že naše geopolitické postavení na křižovatce Evropy má klíčový význam pro naši budoucnost, budeme-li působit jako svorník evropské stavby pro půlmiliardu obyvatel. „Má však také své riziko, že pokud EU vlastní nesvorností opustíme, bude to státní a posléze i národní sebevražda,“ varuje Grygar závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …