Jiří Menzel pro slovenské PL: Máte lepšího prezidenta, než my

17.05.2016 20:38

Oscarový režisér Jiří Menzel se znovu ozývá. A jeho českým spoluobčanům se to možná znovu nebude líbit. Pochválil totiž slovenského prezidenta Andreje Kisku, který je prý rozhodně lepší hlavou státu než Miloš Zeman. Menzel ovšem vychválil i socialismus.

Jiří Menzel pro slovenské PL: Máte lepšího prezidenta, než my
Foto: Martin Kovář
Popisek: Jiři Menzel s chotí

„Máte lepšího prezidenta než my,“ prohlásil Menzel hned na úvod rozhovoru pro partnerský server ParlamentnéListy.sk. Znovu se tak vymezil vůči vlastní hlavě státu.

Následně konstatoval, že se za socialismu měli dobří filmaři lépe, protože financování kultury držel jasně v rukou stát. Ten nakoupil americké filmy za relativně málo peněz, lidé na ně chodili a z utržených peněz se financovaly české filmy. „Byla to taková ideální nezávislost díky tomu, že byl komunismus,“ konstatoval režisér na  filmovém Mezinárodním festivalu Trenčianské Teplice.

CELÝ ROZHOVOR ZDE

Zavzpomínal přitom na slova Věry Chytilové, která jednoho dne pravila, že komunistu bylo možné obelhat, aby pustil nějaké ty peníze, ale v kapitalismu to chodí jinak, což je pro filmovou tvorbu zásadní. Dnes se peníze sehnat dají, vzniká celá řada filmů, ale možná jich je až moc. Ne vždy získávají finanční prostředky schopní režiséři. Dobří filmaři pak seženou peněz méně. I když je otázka, zda je dobře, že filmaři dostávají státní podporu, když ji třeba malíři nedostávají. Ti se musejí spoléhat sami na sebe.

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…