Jiří Ovčáček brutálně potupil Karla Schwarzenberga

14.03.2016 12:10

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček předstoupil dnes před novináře na své pravidelné tiskové konferenci.

Jiří Ovčáček brutálně potupil Karla Schwarzenberga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pravidelná tisková konference mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka tentokráte ze znovuotevřeného kinosálu na Pražském hradě

Anketa

Podporujete Angelu Merkelovou?

2%
98%
hlasovalo: 13348 lidí

Ovčáček úvodem informoval o návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, která se uskuteční v posledních březnových dnech. „Tato událost je o to významnější, že Česká republika bude jedinou zemí Evropské unie, kterou čínský prezident navštíví. Následně odletí do Spojených států amerických,“ řekl Ovčáček. Prezident by měl čínskou hlavu státu přijmout na zámku v Lánech. „Bude to poprvé, kdy prezident uvítá svůj protějšek na zámku v Lánech,“ dodal s tím, že druhý den návštěvy by měl čínský prezident zavítat i na Pražský hrad a sejít se s podnikateli. „Státní návštěva prezidenta Čínské republiky ukazuje, že byly restartovány vztahy s Čínskou republikou,“ doplnil Ovčáček s tím, že ve druhé vlně čínských investic by v Česku mohlo být investováno až 45 miliard. „O konkrétních smlouvách je třeba hovořit až poté, co budou podepsány,“ dodal.

„Zítra, tedy v úterý, přivítá prezident Zeman polského prezidenta Andrzeje Dudu. Témata jsou jasná. Hovořit by se mělo o spolupráci zemí V4, migrační vlně, ekonomické spolupráci i o summitu NATO ve Varšavě,“ řekl. O den později přijme prezident na jejich žádost ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka a ministryni sociálních věcí Michaelu Marksovou (oba ČSSD). „Tématem bude prezidentská smlouva, která má pomoci uneseným českým dětem v Norsku. Bude to příležitost k tomu, aby pan ministr vysvětlil názorové veletoče v této záležitosti,“ podotkl Ovčáček.

Následovat bude přijetí Andreje Babiše (ANO), kdy se mimo jiné bude hovořit o předčasných volbách a o diskutovaném Čapím hnízdě. „Prezident kauzu Čapího hnízda nesleduje. Pan prezident se zabývá pouze věcmi, které přesahují miliardu korun,“ poznamenal Ovčáček s tím, že by neměla kauza Čapího hnízda zakrýt kauzu OKD. „Kapři si svůj rybník nevypustí,“ domnívá se Ovčáček v otázce předčasných voleb. Ty prosazuje Andrej Babiš o pár měsíců dříve, a to prý především z důvodu vhodnějšího sestavování státního rozpočtu.

„V minulém týdnu se prezident setkal s krajskými koordinátory projektu Dunaj–Odra–Labe. Došlo k jednomyslné dohodě, že tito koordinátoři požádají krajská zastupitelstva, aby byla předložena zákonodárná iniciativa,“ informoval Ovčáček.

„V závěru se ještě vrátím k nedávné události, kdy čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg tvrdil, že Hrad je z bezpečnostních důvodů uzavřen. Uvedl to v den, kdy Hrad navštívilo na osmnáct tisíc lidí. Aby Karel Schwarzenberg nemusel zbytečně mudrovat, tímto mu adresuji pozvánku na prohlídku Pražského hradu za zlevněné důchodcovské vstupné,“ jízlivě poznamenal Ovčáček.

Následně se také vyjádřil k výroku Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který řekl, že v případě nadálého věznění ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové by mohly být opětovně zpřísněny sankce vůči Rusku. „Pan prezident je odpůrcem sankcí, neboť se nedomnívá, že by to danou situaci mohlo řešit,“ řekl.

„V případě pana kancléře Vratislava Mynáře jde o dobrovolnou záležitost. Pokud jde o případ generála Pilce, tam to bude pan prezident v nejbližší době řešit,“ odvětil následně Ovčáček k bezpečnostním prověrkám a jejich neudělení dvěma zaměstnancům Pražského hradu. 

Závěrečný dotaz se týkal hledání článku Hitler je gentleman, který měl dle prezidenta Miloše Zemana vytvořit novinář Ferdinand Peroutka. Článek však prozatím nebyl nalezen, a tak Zeman vyhlásil finanční odměnu pro toho, kdo jej objeví. „Ty tipy jsou zajímavé. Finanční odměna, která je vypsána za nalezení článku, pochází ze soukromých financí prezidenta Zemana,“ doplnil Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …