Jiří Pehe má radost z Drahoše, Hilšera, Fischera a Beka: Konečně lidé volí osobnosti, ne straníky

14.10.2018 17:01

I když senátní volby mají být hlavně soutěží osobností, přesto podle politologa Jiřího Peheho v posledních deseti letech získávali senátní křesla celostátně ne příliš výrazní kandidáti svázaní s politickými stranami. Nyní v tomto ohledu zaznamenal jisté změny. Zřejmě i prý proto, že se na začátku roku konaly prezidentské volby, v nichž si několik kandidátů udělalo jméno. „Někteří z nich si uvědomili, že mohli být v prezidentském klání úspěšnější, kdyby měli potřebné politické zkušenosti,“ píše ve svém blogu na serveru Aktuálně.cz politolog, který tak hovoří o líhni prezidentských kandidátů.

Jiří Pehe má radost z Drahoše, Hilšera, Fischera a Beka: Konečně lidé volí osobnosti, ne straníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Čeští voliči jsou v posuzování prezidentských kandidátů dosti ambivalentní, míní politolog Pehe. Na jedné straně mezi nimi podle něj panuje poměrně rozšířená nedůvěra k politikům a politickým stranám, na straně druhé se od konce prezidentství Václava Havla – který se stal hlavou státu v revoluční době bez předchozích politických zkušeností – ukazuje, že voliči pro úřad hlavy státu nakonec preferují politika.

Připomněl také, že v první přímé volbě tak proti sobě stáli bývalý premiér Miloš Zeman a ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. V té druhé zase voliči neposlali do druhého kola proti současnému prezidentovi politicky nejzkušenějšího kandidáta expremiéra Mirka Topolánka. „Nejspíš zejména proto, že Topolánkovo působení ve funkci premiéra bylo až obestřeno skandály, které měla veřejnost ještě v živé paměti,“ podotkl Pehe.

„Lze argumentovat, že Zemanův protikandidát Jiří Drahoš nakonec poměrně těsně prohrál částečně i proto, že neměl předchozí politické zkušenosti,“ uvedl politolog, podle kterého to pro něj byl hendikep jak v očích voličů, tak ve volebních debatách se Zemanem. „Zdá se, že hned několik z neúspěšných kandidátů z minulé prezidentské volby tak kandidovalo do Senátu právě s cílem získat potřebné politické ostruhy pro příští prezidentskou volbu,“ myslí si Pehe a dodává, že hned několik dosáhlo impozantních výsledků, které jim v případné další kandidatuře pomohou stejně jako fakt, že se stanou senátory, a budou tak získávat politické zkušenosti.

Mezi ty, které takto uspěli, řadí Jiřího Drahoše, který byl zvolen už v prvním kole, Pavla Fischera a Marka Hilšera. Jako možný prezidentský kandidát je prý také zmiňován rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, který stejně jako výše jmenovaní porazil svého soupeře ve druhém kole s velkým rozdílem.

Občanská demokracie, která byla nejúspěšnější stranou v těchto senátních volbách, podle politologa s výjimkou Jaroslava Kubery nemá mezi zvolenými senátory žádnou celostátně uznávanou osobnost, srovnatelnou s výše zmíněnými jmény. „Jediný další senátor, který byl (znovu)zvolen a má celostátní renomé, je Jiří Čunek,“ uvedl s tím, že ten by však v případě, že bych chtěl kandidovat na prezidenta, musel překročit svoje poněkud provinční zakotvení na Moravě.

Nyní tak pro úspěch případné prezidentské kandidatury bude důležité, jak se budou výše zmíněné celostátně známé osobnosti v Senátu profilovat. Velkým bonusem by bezpochyby byla vysoká pozice v Senátu, nejlépe ta předsedy Senátu, který je druhým nejvyšším ústavním činitelem u nás, říká Pehe.

„Ve světle skutečnosti, že ODS v těchto senátních volbách zvítězila a bude mít zřejmě nejsilnější stranický klub, by k této pozici měl mít nejblíže Kubera,“ uzavřel s tím, že bude hodně záležet na tom, kolik nezávislých kandidátů se připojí buď k lidoveckému senátnímu klubu, nebo klubu STAN. V takovém případě není prý bez šance ani Jiří Drahoš. 

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…