Jiří Šedivý: Budoucí konflikt může proběhnout bez fyzického dotyku vojsk. A proto...

08.02.2022 21:01

Podle šéfa Evropské obranné agentury Jiřího Šedivého jsme zaspali. Stěžejní budou investice do umělé inteligence, robotizace nebo nanotechnologií. U Evropy podle něj není problém v nízkém inovačním potenciálu, ale spíše v rozstříštěnosti systému. Potíž vidí také v dlouhých prodlevách mezi základní myšlenkou a její aplikací v praxi.

Jiří Šedivý: Budoucí konflikt může proběhnout bez fyzického dotyku vojsk. A proto...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Šedivý, zvláštní zmocněnec boje proti dezinformacím MV ČR

Podle šéfa Evropské obranné agentury Jiřího Šedivého jsme zaspali. „Mezera zejména v oblasti obranných inovací mezi Evropou a dvěma velkými mocnostmi se zvětšuje. Dnes navíc prožíváme čtvrtou průmyslovou revoluci, kterou charakterizuje souběh hned několika převratných technologií,“ uvádí v rozhovoru pro iDNES.cz a odkazuje k umělé inteligenci, velkým datům, robotizaci a autonomním systémům, nanotechnologiím, digitalizaci, propojování lidského a strojového faktoru nebo biotechnologii. Podle něj v průběhu pěti až deseti let se může zásadně proměnit charakter případných konfliktů.

Podle něj není problém v tom, že by Evropa měla nízký inovační nebo technologický potenciál, naopak, ale problém vidí v rozstříštěnosti celé sféry. „Od úrovně politických priorit jednotlivých států a jejich vnímání hrozeb až po priority a orientaci v rozvoji vojenských schopností,“ konkretizuje a pokračuje, že fragmentace končí anebo začíná v oblasti obranného průmyslu inovací. „Roztříštěnost je tou klíčovou slabinou, protože v případě USA nebo Číny se srovnáváme s unitárními aktéry s konsolidovaným průmyslem a konsolidovanou poptávkou,“ popisuje a dodává, že další problém plyne z dlouhé prodlevy od prvotní inovační myšlenky až po její aplikaci v praxi. Zmiňuje také Izrael, který neuvěřitelnou rychlostí zavádí nové technologie i do vojenství.

„Pro Izrael v situaci neustálého životního ohrožení platí: inovuješ, nebo nepřežiješ. A to je to prostředí, které bychom my chtěli alespoň částečně začít navozovat v rámci inovačních iniciativ Evropské obranné agentury,“ dodává a pokračuje, že výběr je jednoduchý: „Buď obranná inovace, nebo obranná irelevance.“

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48687 lidí
Konstatuje dále, že bezpečnostní situace kolem Evropy za deset patnáct let bude horší než nyní. „Největší tlak a rizikové faktory budou pocházet z oblastí severní Afriky – Sahelu Maghrebu – a Středního východu,“ dodává dále s tím, že v tomto regionu budou více patrné dopady klimatických změn. Lze tedy předpokládat zvýšené počty konfliktů o základní zdroje, zvýšenou migraci a související patologické jevy včetně terorismu či organizovaného zločinu.

Na adresu EDA pak uvedl, že inovaci má ve své DNA. „Chceme se stát místem, kde se protínají informace a setkávají aktéři inovací z různých států. Místem, kde se organizují aktivity vedoucí k novým projektům, a zároveň katalyzátorem neotřelých řešení,“ popisuje cíle s tím, že je zapotřebí být i tolerantní k neúspěchu v rámci testování.

Přibližuje také některé projekty. „Jde například o využití umělé inteligence pro podporu rozhodování velitelů nebo při řízení rojů dronů či její využití při cvičeních pro simulaci protivníka,“ nastiňuje jednu oblast a dodává, že mají projekty, které se zabývají různými aspekty „hypersonických systémů, využití koncentrované energie a laserů pro vojenství, uplatnění nových materiálů či 3D tisku pro výrobu náhradních dílů v místě operací“.

Podle něj v rámci inovací nemusí jít pouze o nové technologie. „Může jít také o nový pohled, nápadité propojení existujících prostředků. Dobrým příkladem jsou právě improvizovaná výbušná zařízení,“ uvádí a dodává, že dlouhodobý trend, kterému se věnují, je postupující dematerializace určitých vojenských schopností a systémů prostřednictvím digitalizace a snižování podílu lidské obsluhy. S tím souvisí i robotizace některých vojenských činností a výkonů přímo na bojišti. Těžiště se tak přesouvá z fyzického směrem k digitálnímu prostoru. „Zároveň roste efektivita ve smyslu dosahu, rychlosti, ničivé síly, ale také přesnosti,“ vysvětluje a pokračuje: „Je dokonce možné si představit, že budoucí konflikt může proběhnout i bez klasického fyzického dotyku mezi vojsky. Může proběhnout v digitálním prostoru, může to být kombinace rozsáhlých hybridních útoků proti životním infrastrukturám, propojená s masivní dezinformační kampaní zaměřenou na mysl obyvatel.“

I v České republice podle Šedivého máme velký inovační potenciál v mnoha oblastech. Například v oblasti elektronického boje. To podle něho „souvisí se schopností nějakým způsobem omezit nebo paralyzovat nejrůznější komunikační, informační, navigační a sledovací systémy protivníka. Dalším příkladem je oblast vojenské medicíny a budování mobilní modulární vojenské nemocnice pro operace EU. Je dobře, že ČR si umí najít prostor k uplatnění svých vojenských specializací i v rámci EU,“ uzavírá a odkazuje také k silné oblasti ČR, kterou je vesmírný průmysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…