Jiří Vyvadil ,,navržen na státní vyznamenání"

02.04.2015 12:41

Zakladatel Přátel Ruska v České republice Jiří Vyvadil si prý zaslouží metál. Tato slova nenapsal nikdo z okruhu jeho obdivovatelů, ale senátor a někdejší rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl. Proč? Protože Vyvadilova agitace proti průjezdu amerického konvoje občany motivovala k tomu, aby vyšli do ulic a vojáky přivítali – napekli koláče, ženám v uniformách předali sem tam nějakou tu květinu a prohlédli si jejich techniku.

Jiří Vyvadil ,,navržen na státní vyznamenání"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rektor UK Václav Hampl

Když se začalo mluvit o průjezdu amerického konvoje Českem, měl senátor Václav Hampl a spolu s ním asi řada dalších lidí pocit, že jde jen o rutinní přesun jednotek spojenců z jednoho místa na druhé. Byl proto velmi překvapen, jak píše ve svém blogu na serveru HN, když v médiích zaznamenal výrazné hlasy odpůrců. Možná právě tyto hlasy komunistů, Přátel Ruska v České republice a jiných lidí přispěly k tomu, že občané vyšli od Bohumína až po Plzeň k silnicím a vítali vojáky, předávali jim napečené koláče, dětské obrázky a fotili se s muži a ženami v uniformách.

„A za to všechno nejspíš vděčíme v první řadě několika málo lidem, jejichž symbolickou ikonou je J. Vyvadil. Z mnoha debat s lidmi i z médií je zřejmé, že velká část těch, co přišli spojence podpořit, by to nebyla bývala řešila (a považovala, stejně jako původně já, konvoj za celkem rutinní akci spojeneckých vztahů), nebýt mediální kampaně proti průjezdu ze strany páté kolony. Moc mě těší, že pro tolik lidí byla představa, že by naše postoje měli reprezentovat tito lidé, natolik nepřijatelná, že je to přimělo a povzbudilo k důrazné akci,“ pochvaluje si senátor.

Politici tak podle Hampla dostali jasný signál, že Česko patří a chce patřit k Západu. Toto téma se přitom u voleb často příliš neřeší, protože v nich často dominují ekonomické otázky. Jiří Vyvadil, který před lety také působil v Senátu, by si proto podle Hampla zasloužil metál. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …