Jiřína Šiklová vzpomínala na Jana Palacha. Chlape, ničemu jsi nepomohl, říkala si. Ale pak najednou...

19.01.2017 22:38

Socioložka Jiřina Šiklová na serveru Novinky.cz zavzpomínala na Jana Palacha. Celá léta se jí prý zdálo, že byl čin tohoto studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zbytečný. Bohužel. Až najednou přišel leden roku 1989 a něco se změnilo.

Jiřína Šiklová vzpomínala na Jana Palacha. Chlape, ničemu jsi nepomohl, říkala si. Ale pak najednou...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiřina Šiklová

Jan Palach se snažil své spoluobčany přimět, aby neupadli do letargie a postavili se na odpor sovětské okupaci. Vyzýval lidi, aby se snažili uchovat alespoň zbytky demokratizačního procesu, který přinesl závan svobody do této společnosti v roce 1968. V roce 1969 se ale zdálo, že lidé za tuto demokracii bojovat nebudou. Palach zřejmě chtěl svým sebeupálením občany vyburcovat.   

Většina lidí ji ale postupem času akceptovala a žila se sovětskými tanky za zády dalších dvacet let. „A když se blížilo 20leté výročí a nic se nedělo, tak jsem si říkala. No vida, chlape, nic se neděje. De facto ty jsi ničemu nepomohl,“ řekla Šiklová. Palachovu oběť považovala za obrovskou, ale skutečně ji trápilo, že byl tento bolestný čin zbytečný.

Celý článek najdete zde.

Jenže v lednu 1989 se něco změnilo. Lidé se během tzv. Palachova týdne postavili na odpor komunistickému režimu. Alespoň někteří. Na konci téhož roku už se komunistický režim hroutil k zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…