Jirka si svůj osud píše sám. Ptali jsme se v ČSSD na Dienstbiera

12.03.2013 4:44

ANKETA Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že nezvolení senátora Jiřího Dienstbiera do vedení ČSSD by byla sebevražedná tendence, protože je populární osobou a oslovuje mladé i středové voliče. Mezi sociálními demokraty jsou ale na to názory různé.

Jirka si svůj osud píše sám. Ptali jsme se v ČSSD na Dienstbiera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

„Jednoznačně podporuji zvolení Jiřího Dienstbiera, který oslovuje středové voliče, mladé voliče, je to nejpopulárnější politik, v prezidentské volbě získal 830 tisíc hlasů. Jednoznačně do vedení strany patří... Nezvolení Jiřího Dienstbiera by podle mého názoru byla sebevražedná tendence,“ uvedl Sobotka.

ParlamentníListy.cz oslovily předáky ČSSD, zda se svým předsedou souhlasí. Někteří vyjádřili Dienstbierovi svou podporu, někteří si ale myslí, že je příliš velký sólista.

Není jediný...

„Myslet si, že Jiří Dienstbier je v ČSSD jediný populární a jen on oslovuje mladé a středové voliče by bylo pro ČSSD sebevražedné. To si snad nemyslí ani pan předseda Sobotka. Od delegátů očekávám, že do čela strany postaví vítězný tým, jehož všichni členové, tedy místopředsedové, budou táhnout za jeden provaz,“ řekl ParlamentnímListům.cz jihočeský hejtman Jiří Zimola.

„Pokud jde o Jirku Dienstbiera, tak on si svůj osud píše sám a je otázka, jak delegáti vyhodnotí jeho vystupování po prezidentských volbách. Je škoda, že Jirka nereflektuje některé odezvy, které přicházejí zdola od členské základny. On sám zdůrazňuje, že je třeba naslouchat členům ČSSD. Měl by se podle toho řídit,“ vyjádřil se ke kandidatuře Dienstbiera místopředseda ČSSD a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

Popularita je pomíjivá věc

„I když se Jiří Dienstbier dlouhodobě pohybuje nejvýše na žebříčku popularity, bude muset svoji pozici místopředsedy obhájit před delegáty sjezdu. Předpokládám, že ji uhájí,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„S takovým prohlášením pana předsedy nesouhlasím. Popularita je pomíjivá věc. Názory jsou důležitější,“ reagoval na Sobotkovo vyjádření senátor Jiří Bis.

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková souhlasí s předsedou. Kdyby nebyl Dienstbier ve vedení, sociální demokracie by tak podle ní zúžila svůj profil. „Pokud máme být pozitivní změnou, pak nám nestačí příští volby pouze vyhrát. Musíme je vyhrát tak, aby bez ČSSD žádná vláda nebyla možná. To znamená oslovit co nejširší spektrum voličů, získat celospolečenský konsensus. Jiří Dienstbier náš potenciál výrazně rozšiřuje,“ vysvětluje senátorka.

Vzpomeňme na Špidlu

„Jsme stranou demokratickou. Každý má právo na svůj názor. S pohledem pana předsedy však souhlasím částečně. Mimochodem pan Miloš Zeman kdysi o jím samotným prosazované volbě svého nástupce pana Špidly též nepochyboval. Mýlí se i velcí hráči. Za chyby se pak, bohužel, často platí,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„O sebevražedné tendenci bych nehovořil. Nicméně souhlasím s předsedou ČSSD, že by to stranu mohlo poškodit. Ve vedení ČSSD by měly být zastoupeny všechny názorové proudy uvnitř strany,“ uvádí poslanec Antonín Seďa.

Senátor Jaromír Strnad do tábora fanoušků Dienstbiera zrovna nepatří: „Já si osobně myslím, že ve vedení ČSSD by měly být osobnosti, které budou stranu stmelovat. Obávám se, že tou Jiří Dienstbier není.“

Vyčnívá, ale to osobnosti dělají

Poslanec Pavel Holík přitakává Sobotkovi, že Dienstbier je výrazná osobnost, která oslovuje příznivce ČSSD a v žebříčcích popularity politiků se pohybuje na špici. „Jako každá výrazná osobnost občas vyčnívá. Vnímám kritiky, že není vždy týmovým hráčem, ale to k silným individualitám prostě patří. Souhlasím s tím, že volba Dienstbiera do vedení ČSSD je správným krokem,“ dodal poslanec.

Podobně argumentuje europoslanec Richard Falbr, který Dienstbiera též podporuje: „Z toho, že někdy ulítne a řekne něco, co někoho naštve, není třeba dělat vědu. Jsme strana svobodných lidí, ne sekta.“

„Zásadně souhlasím – a dovoluji si dodat, že vedení ČSSD vybralo Jiřího Dienstbiera ze svých řad jako nejvhodnějšího, a tedy i nejlepšího, respektive nejlepšího z nejlepších, kandidáta na prezidenta republiky, a Jiří Dienstbier uspěl velice dobře. Pak nechápu, proč tak rychlá a razantní změna názoru, když Jirka Dienstbier se podle mého názoru nezměnil vůbec,“ uvedl senátor Miroslav Antl.

Potřebujeme středové voliče

Poslanec Václav Neubauer podpořil stanovisko Sobotky. „Naprosto souhlasím. Není to z loajality k předsedovi. Dlouhodobě tento názor zastávám. Jiří Dienstbier do vedení ČSSD patří už právě kvůli uvedené citaci pana předsedy,“ vysvětlil poslanec.

Europoslanec Libor Rouček se domnívá, že ČSSD má šanci získat v příštích volbách nadpoloviční většinu mandátů ve sněmovně. K tomu ale potřebuje oslovit nejenom levicové, ale i středové voliče. „Jsem přesvědčen, že i delegáti sjezdu ČSSD situaci takto vidí a Jiřího Dienstbiera do vedení zvolí,“ dodává.

Poslanec Ladislav Šincl stručně uvedl, že se Sobotkou souhlasí. „Sjezd rozhodne,“ reagoval podobně stručně senátor Petr Guziana. Nezávislý senátor Pavel Lebeda zvolený za ČSSD uvedl, že se jako nečlen strany nechce o personálních otázkách vyjadřovat. Sjezd ČSSD se koná od 15. do 16. března v Ostravě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …