Jít na pole? Petr Fiala je v šoku z toho, co vypustil Hamáček

15.04.2020 21:23

Předseda ODS Petr Fiala se opírá do vlády, která zřejmě na konci dubna předstoupí opět před Sněmovnu s žádostí o prodloužení nouzového stavu. „Vláda nemůže koronavirovou krizi využívat ve svůj prospěch,“ rozčiluje se Fiala, který nevěřícně kroutí hlavou nad slovy ministra vnitra a šéfa ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD), aby nezaměstnaní šli pracovat na pole.

Jít na pole? Petr Fiala je v šoku z toho, co vypustil Hamáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala na 29. kongresu ODS

Anketa

Jak zatím hodnotíte výkon Stanislava Křečka jako ombudsmana? (Ptáme se od 15.4.2020)

95%
hlasovalo: 19091 lidí
Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se nechal slyšet, že ještě nepřišel čas na ukončení nouzového stavu. Ten podle něj bude možné zrušit v případě, že by nastal v rámci epidemie zlom a ukázalo by se, že vláda už krizový stav skutečně nepotřebuje.

Předseda ODS Petr Fiala na svém twitteru už předem avizoval, že prodloužení nouzového stavu nemá jeho podporu. „Nepodporují jeho prodloužení ve chvíli, kdy nám jednotliví ministři říkají, jak jsme krizi zvládli a přistupuje se k uvolňování poměrů. Vláda nouzový stav k ničemu nepotřebuje, neudává žádné důvody, proč ho chce prodlužovat,“ píše ve svém tweetu.

Hamáček opakovaně zdůrazňuje, že pokud by byl nouzový stav zrušen, nebylo by možné využívat mimořádná oprávnění a fungování vlády v době krize by bylo téměř nemožné. Do velké míry, podle jeho slov, nouzový stav usnadňuje objednávky ochranných pomůcek.

V první chvíli, kdy to zdravotní situace dovolí, musíme lidem vrátit jejich svobody a rychle se vrátit k normálnímu životu, apeluje Fiala v dalším ze svých tweetu. „Koronavirovou krizi nepodceňujme, ale vláda ji ani nemůže využívat ve svůj prospěch,“ zdůrazňuje.

V neposlední řadě se pak v jednom ze svých dalších příspěvků předseda ODS pozastavil nad výroky vicepremiéra Hamáčka, podle kterého by lidé hledající práci mohli jít pracovat do zemědělství, kde pracovní síly chybí.

„V zemědělství je nedostatek pracovních sil, protože tuto práci v minulých letech zajišťovali pracovníci ze zahraničí. Taková nabídka ministerstva práce a sociálních věcí bude platit i pro zahraniční pracovníky v Česku, kteří dnes nejsou zaměstnaní,“ navrhl ministr vnitra jednu z možností, jak by lidé mohli svou nezaměstnanost vyřešit.

„Jan Hamáček oznámil, že nezaměstnaní mohou jít pracovat na pole. To jistě uklidní všechny hospodské a kadeřnice, kteří dnes nemohou podnikat...“ dodal ironicky k jeho nápadu Petr Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…