Již 1 707 Slováků přišlo o občanství kvůli kontroverznímu zákonu

05.03.2017 10:26

Už 1 707 lidí přišlo na Slovensku o slovenský pas kvůli zákonu zakazujícímu dvojí občanství, píše se v internetovém vydání slovenského listu Hospodárske noviny. Nejčastěji se stávají občany České republiky. Zákon původně mířil hlavně na slovenské občany maďarské národnosti, kteří by mohli mít zájem o maďarský pas, připomíná ČTK.

Již 1 707 Slováků přišlo o občanství kvůli kontroverznímu zákonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

Podle údajů slovenského ministerstva vnitra se 448 Slováků bylo nuceno vzdát slovenského pasu kvůli přijetí českého občanství, dále pak německého (412), rakouského (242) a britského (159) občanství. Příčinou je zákon o státním občanství z roku 2010, který významně omezuje možnost dvojího občanství.

To lze mít jen tehdy, pokud bylo cizí občanství nabyto narozením nebo manželstvím. Ztráta občanství mimo jiné znamená, že lidé přijdou o možnost působit ve veřejných funkcích, například jako poslanci parlamentu. Získání cizího občanství mají Slováci nahlásit úřadům pod hrozbou pokuty. Pokud tak ale neučiní, stát má podle odborníků jen omezenou možnost takovou skutečnost odhalit.

První vláda Roberta Fica úpravu přijala v reakci na to, když se sousední Maďarsko rozhodlo ulehčit příslušníkům své menšiny za hranicemi získání maďarské státní příslušnosti. Slovenský kabinet měl obavu, že by slovenští Maďaři, kteří tvoří asi 8,5 procenta obyvatel Slovenska, hromadně usilovali o získání občanství sousední země. Pro maďarský pas místo slovenského se do letošního března rozhodlo ale pouze 88 občanů Slovenska.

Zákon kritizovaly maďarská menšina na Slovensku i maďarská vláda. Pokusy o zmírnění současné právní úpravy zatím nebyly úspěšné. Slovenský ústavní soud ji zkoumal tři roky a nedokázal rozhodnout, zda je či není protiústavní. Od února 2015 je díky nařízení slovenského ministerstva vnitra ale možné požádat o vrácení občanství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…